Мобінг: як налагодити стосунки з колективом
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Мобінг: як налагодити стосунки з колективом

Мобінг: як налагодити стосунки з колективом
Джерело:  online.ua

Таке трапляється: не знайшов спільної мови з одногрупниками чи колегами по роботі. Є навіть таке поняття як мобінг, тобто систематичне цькування у колективі, коли всі згуртувалися проти тебе та перетворили життя на пекло. Але не все втрачено – завжди є способи повернути дружню атмосферу.

1. Вибачся.

Якщо ти знаєш, що сам винен. Наприклад, через твій ентузіазм уся група на вихідних була змушена писати реферат або ж ти ненароком прохопився викладачеві про прогул одногрупників. Якщо соромишся зробити це публічно, перед усіма, можеш написати про це у вашій групі у соцмережах. Або ж поговори зі старостою.

Реклама

2. Ігноруй.

Якщо вибачення не допомогло або ж винен не ти, спробуй не звертати уваги на їдкі зауваження. Але не плутай це зі ступором, коли не знаєш, як діяти. Коли починається агресія по відношенню до тебе, погортай стрічку у «Фейсбуці», поговори з кимось – словом, роби вигляд, що не помічаєш кривдників. Скоро їм набридне і вони втратять інтерес. Адже не так цікаво ображати тебе, як бачити реакцію. Тому не піддавайся.

3. Будь доброзичливим.

Майже ніколи у колективах білими воронами не стають відкриті та доброзичливі люди, які випромінюють позитив і часто усміхаються. Навіть якщо ти інтроверт, усе ж виявляй більше люб’язності до людей, говори з кожним як із потенційним другом. Не варто при цьому сипати награними компліментами. Будь відкритим і щирим.

4. Покажи свою зацікавленість у подіях.

Може, у тебе складні стосунки з людьми, бо ти не проявляєш жодного інтересу до справ групи? Не зникай відразу після закінчення пар, якщо всі йдуть у кафе – вирушай разом з ними, планують поїздку у Карпати чи похід на вечірку «екватор» – варто побути у такий час з групою, щоб у вас виникло більше спільних інтересів, спогадів і тем для розмов.

5. Будь впевненим.

Часто людину цькують, бо бачать, що вона ідеально підходить для цієї ролі: не впевнена у собі, сором’язлива, замкнена, мовчазна. Тому намагайся стати більш впевненим: знайди нове хобі, займися благодійністю, запишися на мовні курси. Словом, роби те, що подарує тобі блиск в очах і від чого ти будеш у захваті. Такий стан одразу впадає у вічі. І, звісно, завжди тримай спину рівно.

6. Не пліткуй.

Не треба розповідати про себе надто багато особистих подробиць і не варто розповідати їх про інших. Інакше за тобою міцно закріпиться репутація плетухи і тебе ніхто не сприйматиме серйозно. Те саме стосується і таємниць: якщо тобі хочуть довірити великий секрет, то добре подумай, чи воно тобі треба, чи зможеш ти його не розбовкати. Бо інакше – втрачена довіра та відсторонення одногрупників, які вважатимуть, що з тобою не можна мати справи.

7. Приймай норми колективу.

Іноді так буває, що у колективі святою традицією є списування. Навіть якщо для тебе це неприйнятно, краще дати кілька разів списати, щоб не загострювати стосунків, адже з цими людьми тобі доведеться вчитися 4, а то й 6 років. Також оминай тих, хто любить плести інтриги за спиною та пліткувати. Такі «друзі» часто першими стають ворогами та налаштовують проти тебе групу.

8. Зроби своїм союзником людину, яку поважають у колективі.

У групі це може бути, наприклад, відмінник. Спробуй потоваришувати з ним. Не буває так, щоб проти одного був налаштований абсолютно весь колектив. Найчастіше, поодинці люди не мають нічого проти тебе, тому знайти спільні теми для розмови буде неважко.

9. Не вихваляйся.

Часто причиною мобінгу є звичайні заздрощі. Новий айфон, найвища оцінка за модуль, поїздка за кордон. Спробуй не афішувати свої успіхи, не хвалитися ними, адже кому потрібно, той сам про все дізнається. Але без твоїх розповідей пережити новини про успіх іншого людям буде набагато легше.

10. Не проси постійно про допомогу.

Так-так, усі ми знаємо про принцип «делегування повноважень», але все ж не варто користуватися добротою інших постійно. Інакше тебе вважатимуть ходячою проблемою і набагато легше буде тебе ігнорувати, ніж вкотре витрачати свій дорогоцінний час на вирішення твоїх проблем. Навчися самостійно залагоджувати власні справи, якими б складними вони не були, і навіть якщо «Вася на тому добре знається». Бо згодом Вася стане першим, хто налаштує всіх проти тебе.

Кіноприклади мобінгу та боротьби з ним

«Переваги скромників»

Історія про непопулярного та невпевненого у собі першокурсника Чарлі. Після знайомства з новими друзями він різко змінюється. У стрічці порушено проблеми мобінгу серед підлітків, насильства, суїциду, раннього сексу.

«Відмінниця легкої поведінки»

Головна героїня Олів зазнає глузувань через чутки, що втратила невинність. Але дівчина вирішує не миритися з таким станом речей і починає діяти за принципом «клин клином вибивають». Чи вдасться їй припинити глузування цілої школи?

«Опудало»

Старий фільм 1983-го року розповідає про все ще актуальні речі. Маленька Оленка переїжджає жити до свого дідуся в інше місто, іде до нової школи, але от новоспечені однокласники відмовляються приймати її до гурту та вигадують прізвисько «Опудало».

Корисні книги про мобінг

«Чому я? Історія білої ворони?» Айджи Майрок. Авторка у колишньому – теж жертва цькувань, тому знає про це із власного досвіду. Вона навчає:якщо проти тебе згуртувалися всі – це не твоя проблема. Тому пропонує такий собі збірник порад на всі випадки життя – що робити, якщо хулігани причепилися до тебе у спортзалі, їдальні, коридорі. «Мобінг. Психотерор на робочому місці та методи його подолання» Крісті Колодій. Книжка розповідає про витоки конфлікту та його наслідки, способи попередити мобінг і можливості його подолати. «Як перемогти мобінг» Моріна Даффі та Лена Сперрі. Книга зосереджена не лише на мобінгу окремої людини, але й на тому, як з ним боротися у великих компаніях. Пояснено також, чим мобінг відрізняється від булінгу (насильства однієї людини).

Сподіваємося, якщо ти стикнешся з мобінгом, то зможеш його здолати. І допоможеш своїм друзям, які потерпають від нього.

Автор Ірина Ладика

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?