Як позбутися шкідливої звички
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Як позбутися шкідливої звички

Як позбутися шкідливої звички
Джерело:  online.ua

Навіть якщо ти не палитимеш 21 день, немає жодної гарантії, що на 22-ий рука не потягнеться по цигарку. Терміни – штука умовна, коли не ліквідована причина залежності. Але як її виявити? І взагалі, чому люди – залежні?

Найбільш розповсюджені шкідливі звички – паління та надмірне вживання алкоголю. Відповідно до досліджень Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна посідає третє місце у світі за кількістю курців. На першому місці – Греція. За статистикою, на кожного українця у середньому припадає 7 цигарок щодня.

Із алкоголем ситуація не набагато краща: ми на 5 місці серед 188 країн за рівнем вживання алкоголю. Середньостатистичний українець випиває 15,6 л чистого спирту на рік. Більше п’ють лише у Молдові, Чехії, Угорщині та Росії.

Поганих звичок ще дуже багато і складно об’єктивно оцінити, як вони шкодять людству.

Чому ми залежні?

У своєму світовому бестселері «Гонитва за криком: перший і останній день війни з наркотиками» журналіст Йоган Гарі на основі досліджень пояснює природу залежності людини від шкідливих речовин, у першу чергу, наркотиків.

Існує загальновідоме «Правило 21 дня»: якщо повторювати певну дію протягом цього періоду, формується звичка. Тобто якщо ти палитимеш 21 день – уже не зможеш зупинитися. Та, за словами Йогана Гарі, це не так.

Приклад 1. У лікарнях важкохворим дають діаморфін як сильний знеболюючий засіб ― це героїн, до того ж чистіший, ніж «вуличний». Але масштабні дослідження показали, що медичне застосування діаморфіну майже ніколи не викликає залежності.

Приклад 2. Під час війни у В’єтнамі 20% американських солдатів вживали героїн, що стало причиною масової тривоги з боку громадян США через можливу загрозу від потенційних наркоманів, які повернуться з війни. Але вдома солдати не продовжували вживати наркотик.

Приклад 3. Наприкінці XX століття вчені досліджували залежність на прикладі щурів. У клітку ставили 2 склянки: в одній звичайна вода, а в іншій – з домішками героїну чи кокаїну. З’ясувалося, що тварини дуже швидко прив’язуються до склянки з наркотиком і більшість із них гине. На другому етапі експерименту для гризунів створили «парк розваг» з усім необхідним: іграшками, тунелями, сиром, сексом тощо. Так само було 2 різних склянки, але щурі майже не вживали воду з морфіном, жоден з них не став залежним і не помер від передозування.

Люди теж потребують соціалізції. Ми щасливі, коли контактуємо з оточуючими. Але коли це стає неможливим через життєві невдачі, ізоляцію чи травми, виникає прив’язаність до того, що приносить відчуття полегшення. Це може бути смартфон, комп’ютерні ігри, алкоголь, цигарки чи наркотики. Тому шлях від шкідливих звичок – створення здорових.

Корисна звичка замість шкідливої

Заміна поганого на хороше – найкращий спосіб позбутися чогось, що псує життя. Фрілансер і лайфкоуч Белль Купер на власному прикладі довела, що виробити корисну звичку не так і складно – варто лише почати.

Прості правила допомогли їй виробити маленькі щоденні звички, які з часом перетворилися на досягнення.

1. Почни з малого.

Якщо ти мрієш читати більше чи налагодити режим дня, не варто відразу ставити будильник на 6 ранку замість 9 або нашвидкуруч читати книгу за кілька днів – так ти швидко здасися. Звикати чи відвикати потрібно поступово. Наприклад, якщо зазвичай ти прокидаєшся о 9.00, завтра постав будильник на 8.55, післязавтра – на 8.50 і т.д., поки не отримаєш бажаний результат. Щодо книг – читай, але почни з 1 сторінки на день і поступово збільшуй кількість. Тоді організм сприйме будь-які зміни без стресу.

2. Фокусуйся на одній звичці.

Коли Белль зосереджувалася одразу на кількох нових звичках – нічого не виходило. Тож дівчина вирішила виробляти тільки одну звичку за раз. А коли та доводиться до автоматизму, Белль береться за тренування нової.

Вироблення звички може зайняти багато часу, але це абсолютно індивідуальний показник. Комусь вдається досягнути бажаного результату за 20 днів, а комусь необхідні місяці. Так, дівчині знадобилося 4 місяці, щоб навчитися рано вставати. Але тепер вона робить це не напружуючись і зовсім не жалкує, що віддала стільки часу на вироблення даної звички.

3. Тримай необхідне під рукою.

Не клади далеко ті речі, що допомагають у виробленні звички. Якщо хочеш завтра зранку піти до спортзалу, не забудь увечері приготувати спортивний одяг і покласти його поблизу себе. Якщо бажаєш після роботи замість перегляду серіалу приділити трохи часу французькій – поклади підручник на ноутбук. Хочеш припинити гризти нігті? Тримай поруч зубочистку, соломку чи ще краще – сухофрукти.

Канадський журналіст і автор 5 книг Малкольм Гладуелл називає це переломним моментом. Історія, яка сталася під час дослідження правця в Єльському університеті, довела його ефективність. Метою дослідження було перевірити, чи збільшиться число студентів, бажаючих пройти вакцинацію від правця, якщо їм розповісти про тяжкі наслідки хвороби. Але страхітливі історії не дали ніякого ефекту. Допомогло інше: після того, як в кампусі університету розмістили карту із зазначенням медичного центру і режиму його роботи, число студентів, які пройшли вакцинацію, збільшилося з 3% до 28%.

Словом, якщо ти перейшов цей переломний момент – скоріш за все ти закінчиш почате.

4. Комбінуй нові і старі звички.

Чистити зуби перед сном, вставати з ліжка вранці, робити каву в один і той же час – уже існуючі звички. Якщо ти робиш щось щодня, навіть не замислюючись про це, вибудовуй поруч нові звички. Скажімо, раніше під час сніданку ти брав каву і цигарку, а тепер спробуй замінити цигарку на додаток Duolingo. Поступово ти прилаштуєш до старих звичок нові, користуючись перевагою того, що старі робиш уже на автоматі.

Ізолювати не можна соціалізувати

Цю проблему можна розглянути більш глобально. У XVIII столітті в Англії, як розповідає Йоган Гарі, сільських жителів зганяли з їхніх земель до міст. Почався повальний алкоголізм, названий «джиновим божевіллям». Вважалося, що джин оволодіває людиною і позбавляє її волі. А у 1980 рр. через знищення американської промисловості, закриття фабрик, зникнення профспілок дуже популярним став крек. Таких «епідемій» було багато і починалися вони в особливо складні часи.

Здавалося б, історія вчить, що залежним потрібен добробут, соціалізація, але замість цього суспільство лише ізолює їх. Таким людям складно знайти роботу, на них спрямовується негатив через неспроможність одужати. Допомогти може лише вихід на новий рівень комунікації, що базується на взаєморозумінні та підтримці. У першу чергу, противагою будь-якій залежності є спілкування, яке повертає людину до нормального способу життя. Саме тому необхідно допомагати всім оточуючим, а не лише близьким, позбутися шкідливої звички. Від цього залежить здоров’я нашого суспільства загалом.

Автор Максим Бурдюг

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?