Вибач, але ні: як правильно відмовляти?
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Вибач, але ні: як правильно відмовляти?

Вибач, але ні: як правильно відмовляти?
Джерело:  online.ua

Існує чарівне слово, яке ми вживаємо вкрай рідко. А дарма. Воно здатне позбавити нас від зайвої роботи, звільнити багато часу для власних потреб, приділити увагу близьким. Це слово «ні». Але чомусь нам завжди легше погодитися. Як навчитися говорити «Ні» так, щоб не відчувати провини? Ділимося таємницями.

Чому ти погоджуєшся, коли насправді хочеш відмовити

Боїшся здатися неввічливим. Тебе переслідує страх, що люди погано про тебе подумають. Мовляв, «от який він грубий, відмовив мені». Але насправді ти маєш на це право. Відмова не завжди означає різке «ні». Відмовляй ввічливо, але твердо. Не хочеш спровокувати конфлікту. Ти думаєш, що твій співрозмовник, коли почує відмову, одразу почне сердитися. І, можливо, навіть сваритися з тобою. А цього варто уникати, адже ми і так живемо у постійному стресі. Як залагодити потенційний конфлікт? Звісно ж погодитися. Ти занадто добрий. Прагнеш допомогти людям, часто ставиш власні інтереси на задній план. Тому часто погоджуєшся на різні дрібні прохання. А що такого? Тобі ж не важко, а людині приємно. Страшишся позбутися можливостей. Думаєш, що скажеш «ні» і втратиш класний шанс. Навіть не задумуєшся над тим, чи він тобі потрібен. І чому це, власне, класний шанс? Саме для тебе? У погоні за крутими постами у соцмережах ми часто погоджуємося на різні затії. І не аналізуємо, чи корисні вони для нас. Боїшся зруйнувати відносини. Ти переконаний, що якщо відмовиш людині, то втратиш її повагу до себе, вона кардинально змінить про тебе свою думку і взагалі припинить стосунки з тобою.

Чому необхідно навчитися казати «ні»

Щоб інші не почали на тобі «їздити». Якщо ти не вмієш сказати «ні», то і твоє «так» нічого не варте. Людей, які завжди з усім погоджуються, вважають безхарактерними. І просто «вилазять» їм на шию. Ти і схаменутися не встигнеш, як оточуючі звикнуть до твого постійного «так» і категорично не сприйматимуть відмов. Оце вже насправді небезпечно. Ти ризикуєш розчинитися у морі чужих прохань, не встигаючи очищати озерце власних потреб.

Щоб знайти час для власних справ. Тобі варто розставити пріоритети у своєму житті. Що для тебе зараз найважливіше? Навчання, робота, стосунки, друзі? Прохання інших, очевидно, не гратимуть першу скрипку. То чому ж ти відводиш їм так багато часу у реальному житті?

Щоб стати розважливим. Надивившись романтичних комедій, де герої моментально погоджуються на різні шалені пропозиції, ми помилково думаємо, що це круто. Що це і є «справжнє життя». Але то у фільмах. А насправді часто потрібно добре проаналізувати ситуацію, що склалася, зважити усі «за» та «проти», плюси та мінуси. І лише тоді погоджуватися. Так, це довго і нудно. Але це вбереже від необдуманих вчинків та помилок, про які потім не раз шкодуватимеш.

Як правильно відмовляти

Скажи прямо, що не зможеш виконати прохання. Пам’ятай, що ти не повинен пояснювати причину чи виправдовуватися. Покажи прохачеві, що зараз ти зосереджений на виконанні одного завдання. І не маєш наміру відволікатися, поки не закінчиш. Це схарактеризує тебе як вельми відповідальну людину. Можеш також зазначити, що готовий розглянути прохання чи допомогти, коли виконаєш своє завдання. Розкажи людині про власні справи, свою завантаженість. Це зовсім не повинні бути нарікання чи скарги. Покажи, що ти готовий допомогти, але не маєш як. Таким чином людина зрозуміє, що ти повний бажання, але не маєш можливості. Візьми час на прийняття рішення. Скажи, що тобі треба подумати і лише після цього щось зможеш обіцяти. Це нормальна реакція, її соромитися не варто. Що робити, якщо прохання нагальне і потребує від тебе негайної відповіді? Краще відмовся. Адже якщо ти одразу не погодився, отже, щось тебе зупинило. З часом може виявитися, що це «щось» – дуже вагоме.

Що таке принцип «амортизації»

Амортизація – це негайна згода з доказами партнера. Коли він запевняє тебе, що тобі погодитися на його пропозицію дуже вигідно – покивай. Це таке собі психологічне погладжування по голові. Але після усього цього інформаційного потоку, який виллє на тебе прохач, – тактовно відмов: «Вибач, але ні». Перепрошувати у такій ситуації доречно, а от виправдовуватися – ні.

Дуже часто буває, що нами маніпулюють. І треба вміти такі дії блокувати, щоб не погоджуватися постійно на прохання, виконувати які незручно. Відмовити одразу дуже складно. Треба час, щоб зібратися з духом. Як це зробити коректно? Є кілька способів:

ухилися: візьми тайм-аут, зосередься на побутовій дрібниці. Наприклад, скажи: «У тебе шнурівка розв’язалася» чи «У тебе ручка впала»; вийди з фізичного простору: відійди на кілька кроків від людини, яка наполегливо у тебе щось просить чи пропонує тобі. Якщо це неможливо (ти сидиш у лікарському кріслі, а ескулап натхненно втюхує тобі дорогі вітаміни) – просто вистав руки перед собою, знищ психологічну стіну впливу; опануй мистецтво тримати паузу: подумки став собі запитання: «Чи потрібно це саме мені? Саме зараз? Саме такою ціною?»; почни дуже прискіпливо розглядати свого прохача: так ти створиш дискомфорт для людини і вона зосередиться на собі – що ж із нею не так, що ти так детально її вивчаєш?

Автор Ірина Ладика

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?