ЄСПЛ змусить Україну виплатити компенсацію активістці, що смажила яєчню на "Вічному вогні"
Категорія
Україна
Дата публікації

ЄСПЛ змусить Україну виплатити компенсацію активістці, що смажила яєчню на "Вічному вогні"

ЄСПЛ змусить Україну виплатити компенсацію активістці, що смажила яєчню на "Вічному вогні"

Україна винна в незаконному арешті активістки Ганни Сінькової, яка смажила яєчню на Вічному вогні в Києві, і повинна виплатити їй 4 тисячі євро компенсації.

Рішення про це прийняли в Європейському суді з прав людини, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Європейську правду".

Читайте також: У Києві затримали підозрюваних у підсмаженні другої яєчні на Вічному вогні. Один з них - член ВО Свобода

Відзначається, що в грудні 2010 року дівчина брала участь у перформансі, в ході якого кілька людей засмажили сосиски з яєчнею на вогні на могилі Невідомого солдата в Київі, після чого виклали відео в мережу. За фактом інциденту порушили справу про хуліганство, дівчину затримали, і вона пробула під арештом з 29 березня до 17 червня 2011 року, після чого суд обрав для неї запобіжний захід у вигляді умовного терміну.

Сінькова заявила, що справа мала ознаки політичного переслідування, перформанс був актом проявою свободи слова, арешт був проведений незаконно, а її свободу обмежували навіть по закінченню його терміну.

Суд відхилив скаргу активістки по ряду ключових пунктів, проте, встановив, що її дійсно тримали в СІЗО місяць після закінчення терміну арешту. Через порушення Європейської конвенції з прав людини Україну зобов'язали виплатити 4 тисячі євро компенсації.

Як повідомляв ONLINE.UA, інших активістів, які брали участь у перформансі, засудили до 3 років позбавлення волі зі звільненням від покарання під випробувальний термін на 2 роки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?