Як стати успішним програмістом ще у школі?
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Як стати успішним програмістом ще у школі?

Як стати успішним програмістом ще у школі?
Джерело:  online.ua

Софія Рашкован, Володимир Білевич, Ярослав Виговський та Станіслав Присяжнюк – програмісти віком від 11 до 17 років. Вони вже отримали роботу в престижних IT-компаніях, постійно виголошують промови перед 30-річними гіками, створюють стартапи, за які отримують інвестиції на десятки тисяч доларів чи навіть більше. Думаєш, нереально? Читай їхні поради, як стати програмістом ще до закінчення школи. А ще – які програми та школи допоможуть тобі розвинути навички.

7 порад від школярів-програмістів

1. Почни з математики. Володимир Білевич, учень в LITS4kids та спікер фестивалю de:coded, радить починати саме з цього предмету. Жоден програміст не стане спеціалістом, якщо не буде знати простих математичних дій. Лише потім можеш братися за кодування. Спершу краще вивчи JavaScript або Python. Теорію одночасно закріплюй на практиці: створи гру чи якусь легку програмку.

2. Навчися правильно використовувати пошуковик. Програміст має вміти шукати інформацію. Наприклад, коли Володимир створював нову гру на ігровому двигуні Unity, він не мав поняття, як його застосовувати. Саме пошуковик допоміг дізнатися все необхідне. Кожна система пошуку має приховані можливості і доповнення, якими треба користуватись.

3. Користуйся корисними ресурсами для програмістів. Станіслав Присяжнюк, засновник сервісу з продажу товарів Persollo, вчив основні мови програмування за допомогою ресурсу Codeacademy – онлайн-платформи з вивчення PHP, Python, jQuery, JavaScript, Ruby, HTML та CSS. Тим, хто тільки починає кодити, також чудово підійде Treehouse. Хоча ресурс платний, але він дає практичні завдання окрім теорії.

Ярослав Виговський, програміст у шведській компанії Brainglass, радить використовувати ще і Pluralsight. Ресурс наповнений онлайн-курсами та лекціями про креативність, дизайн, бізнес, архітектуру тощо.

4. Берися за будь-яку роботу. Судячи зі свого досвіду, Ярослав радить почати з фрілансу. Ти можеш зареєструватися на біржі та чекати замовлення на програмування. У Ярослава було мало доручень, проте, створюючи хоч якісь програмки, він набивав руку. Обов’язково треба ходити на ІТ-заходи, де можна познайомитися з майбутнім роботодавцем. Головне, знаходити багато контактів програмістів, щоб потім можна було спитати, чи не шукають вони або їхні друзі ще одного айтішника в команду?

5. Англійська – must have. Хороша англійська допоможе використовувати іноземні ресурси та спілкуватися із закордонними спеціалістами. Більша частина корисної інформації з програмування написана саме англійською мовою. Тож підтримуй свій рівень знань або бігом вчити!

6. Зверни увагу, яка мова програмування знадобиться тобі. Соня Рашкован, учениця GoITeens та спікер фестивалю de:coded, каже, що вивчати мову програмування треба відповідно до напрямку роботи. Наприклад, Java і JavaScript найчастіше використовують для створення мобільних додатків на Android. Якщо плануєш бізнес-проект, краще вчи С++. Хочеш працювати з великими об’ємами даних? Зверни увагу на PHP, Python, R.

7. Читай книги та проходь онлайн-курси. Володимир Білевич каже, що онлайн-курси можуть дати унікальні знання: поради від відомих професорів та інтерактивні завдання з програмування. Хлопець вважає, що ніякі інші курси або навчання в університеті не дадуть такого результату, як навчання онлайн.

Ярослав Виговський радить читати книги, що не лише дають знання, але й мотивують. В його колекції обов’язкових до прочитання програмістами книг:

«Думай і багатій» Н. Хілл; «До біса все! Берися і роби» Р. Бренсон; «7 звичок високоефективних людей» С. Кові.

Де можна розвинути навички програмування?

1. Фестиваль комп’ютерного мистецтва de:coded. 3-5 червня у Львові відбудеться 72-годинне нон-стоп дійство з лекціями, воркшопами та майстер-класами для юних ІТ-шників. У рамках дитячої зони фестивалю запрошені спікери будуть розповідати про створення бізнесу, показувати прийоми та можливості мов програмування. Пройдуть змагання з розробки робокарів та кодування. На фестивалі можна познайомитися зі спеціалістами та отримати запрошення на роботу чи стажування у відомій IT-компанії.

2. Школа LiTS4kids. Освітній проект від Lviv IT School спрямований на розвиток навичок програмування у школярів. У школі ти можеш вивчити мову програмування Python або навчитися розробляти програми під iOS чи Android. Проект дозволяє підліткам їздити на IT-конференції, проходити відбір на роботу у IT-компаніях.

3. Школа GoITeens. Центр навчання для дітей віком від 10 до 16 років. Учні вивчають усе, що може знадобитися майбутньому програмісту: дизайн, електроніку, інженерію, технології, мови кодування тощо. Молодь вчиться працювати в команді, самостійно розробляти проекти та створювати ігри. GoITeens також дає можливість їздити на конференції та фестивалі, де можна познайомитися з роботодавцями.

4. Літній підприємницький інтенсив MBA Kids. У Києві 6-10 червня пройде воркшоп з побудови бізнесу для дітей від 6 до 17 років. Спікери-підприємці будуть розповідати про особливості створення власної справи, необхідні технічні знання, цільову аудиторію тощо. Учасники будуть об’єднуватися в команди та вирішувати практичні завдання, створювати проекти, спілкуватися зі спеціалістами відомих компаній.

5. Лабораторія DIY Lab. Стартап-лабораторія технологій для дітей та підлітків від акселератора IoT Hub, що працює у Києві. Молодь від 6 до 18 років може приходити у акселератор з ідеями або прототипами власних проектів. Якщо продукт хороший, лабораторія розвиває стартап протягом 3 місяців: забезпечує необхідні матеріали та обладнання, дає можливість показатися перед інвесторами та на фестивалях. Організатори також допомагають розробникам із технічними аспектами створення проекту, вчать кодити і загалом відіграють роль менторів.

Фото: sitebuilderreport.com/stock-up

Автор Міла Костяна

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?