Як навчитися читати втричі швидше?
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Як навчитися читати втричі швидше?

Як навчитися читати втричі швидше?
Джерело:  online.ua

Щодня інформаційний простір збільшується, і так хочеться не пропустити чогось справді цікавого й важливого! А часу стає все менше… Вихід – швидкочитання — методика, що дозволяє за мінімальний час отримати максимальний результат. Ми звикли називати таку навичку «читання по вертикалі». Як розвинути її в домашніх умовах і чи справді вона необхідна?

Навіщо опановувати швидкочитання?

Багато людей читають у середньому 250 слів за хвилину, тобто на сторінку в книзі чи документі витрачають 1-2 хвилини. Уявімо, що ми змогли підвищити свою швидкість до 500 чи навіть 1500 слів за хвилину!

Здатність читати швидко – важлива навичка для людей, яким необхідно щодня працювати з величезними обсягами інформації: студентам, редакторам тощо. Якщо її розвинути – можна не лише заощаджувати час, а й покращити увагу, розвинути логіку, оскільки ти починаєш шукати у тексті лише необхідні відомості.

Поради практиків

Ось список порад від Річарда Фельдмана, експерта зі швидкочитання з Колумбійського університету:

читай важливу інформацію в першій половині дня (тоді розум ясний і мислення чітке); визначай пріоритетніший матеріал, тобто починай читати з найважливіших текстів; «скануй» зміст написаного перед початком роботи, аби спершу зрозуміти структуру тексту (проглядай, наприклад, перші та останні речення кожного абзацу, аби знайти необхідні відомості); формуй запитання (подумки перетворюй заголовки чи підзаголовки в питання, а потім шукай відповіді на них у матеріалі – це допоможе сфокусуватися на суті); обирай правильне середовище (приміром, використовуй підставку для книг – якщо розмістити книгу під кутом 45 градусів, зменшується навантаження на очі; в жодному разі не читай важливий матеріал у ліжку, бо організм знає – це місце виключно для сну й релаксу); регулюй швидкість читання залежно від типу інформації й кінцевої мети (вироби різний темп для публіцистичних текстів, правових договорів чи, наприклад, поезії).

У фахівців із Мindtools дещо інший підхід:

регулярно тренуйся (звучить банально, але ж для того, щоб навчитися просто читати, знадобиться не один тиждень); використовуй курсор чи просто води пальцем по сторінці (очі й мозок намагатимуться не відставати, тож працюватимуть швидше); ігноруй внутрішній голос (часто незрозумілі слова чи фрази хочеться подумки проговорити, чого робити не варто).

Чому не варто?

Завжди є другий бік медалі, швидкочитання – не виняток. На які жертви йде людина, аби «проковтнути» якнайбільше інформації?

Нещодавно в журналі «Психологічна наука в інтересах суспільства» опублікували результати дослідження, присвяченого технології швидкого читання. Виявилося, що існує компроміс між швидкістю й точністю – чим менше часу читачі витрачають на матеріал – тим гірше вони його розуміють. Учасники експерименту часто не пам’ятали змісту прочитаного й не могли відповісти на запитання, пов’язані з ним.

Також, швидке читання може зменшувати естетичне задоволення від текстів, мовляв, чим швидше читаєш, тим менше читаєш між рядків. Коли використовуєш цю технологію – можеш не усвідомити цінності книги чи будь-якого іншого написаного-тексту, тож може сформуватися викривлене враження від справді цінного літературного твору.

Корисні додатки

Опановувати методику швидкого читання або ні – обирати тобі. Загалом, покращити навички можна за допомогою низки додатків до ґаджетів і ПК:

Acceleread: чудовий особистий помічник, який пропонує багато інструментів і вправ для поліпшення навичок читання. Boba: можна встановити не лише на телефон, а й як розширення до Safari. Користувачі зможуть читати статті з улюблених сайтів і блогів, а також визначити слова, які їх найбільше цікавлять. OpenSpritz: ще одне розширення, яке використовує Spritz-техніку. Його специфіка в тому, що у кожному слові підкреслена одна буква – аби зберігати положення очей на одному рівні. ReadMe!: працює лише в режимі онлайн і виключно з електронними книгами. На власний розсуд ідентифікує важливі слова. ReadQuick: IOS-додаток, який хаотично підсвічуватиме різні слова по тексту, аби користувач якнайкраще зрозумів прочитане. Spreed: розширення Chrome, що використовує RSVP-техніку (rapid serial visual presentation, тобто швидку послідовну візуальну презентацію), аби певні слова блимали на екрані. Достатньо обрати необхідний текст і воно зробить усе самостійно. Syllable / Velocity / Outread: IOS-програми, які використовують різні методи залежно від конкретної мети.

Фото: sitebuilderreport.com/stock-up

Автор Ірина Зух

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?