Як бути соціопатом і не облажатися: метод Шерлока
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Як бути соціопатом і не облажатися: метод Шерлока

Як бути соціопатом і не облажатися: метод Шерлока
Джерело:  online.ua

Феномен популярності «сучасного Шерлока» − персонажа серіалу «Шерлок» від BBC, якого грає Бенедикт Камбербетч, − не перестає інтригувати людей у різних куточках світу. Стівен Моффат, один із авторів кінострічки, в інтерв’ю для порталу «Альджазіра Америка» говорить про наслідування багатьма сучасними авторами телевізійних серіалів описаного Конан-Дойлем образу «геніального, але травмованого» героя: «Навіть поза детективним світом, я гадаю, саме Дойл започаткував думку, що за надінтелект треба заплатити ціну якоїсь соціальної дисфункції».

Фраза Шерлока «я не психопат, я добре пристосований соціопат» уже увійшла в аннали серіалу і цитується фанатами при кожній нагоді. Але що означає бути соціопатом і як робити це елегантно? Ми визначили сім стратегій вашої поведінки для якомога кращого результату.

1. Якщо ваші друзі раптово помітили, що вам набридло слідкувати за їхньою розмовою і ви «випали» з неї, посилайтеся на те, що ви були у вашому «палаці думок» («mind palace»). Якщо ви щось приймали для того, щоб опинитися там, краще мовчіть про це. І взагалі запам’ятайте: ваше мовчання (хай яке недоречне) – це ваша священна територія, вхід на яку простим смертним заборонений.

via GIPHY

2. Заведіть собі приятеля, на якому ви можете відточувати свою майстерність у кепкуванні. Дружнє приниження інтелектуальних здібностей дозволяється – вчимося у Шерлока в серії «Жахлива наречена»:

(до нового клієнта) Доброго дня. Мене звати Шерлок Холмс, а це мій друг і колега Доктор Ватсон. Можете говорити вільно перед ним, адже він зрідка зрозуміє бодай одне слово.

(до Доктора Ватсона) А ви, напевно, призвичаєні до того, щоб ніколи не закінчувати своїх фраз. Ми чудово поладнаємо.

Робіть це для того, щоби усіляким пересічним особистостям не кортіло з вами заприятелювати. Пам’ятайте, ваша мета − якомога менше контактів із зовнішнім світом. Можете на цьому не спинятись і піти ще далі: довірте вашому приятелеві вести ваш блог, сторінку у Фейсбуці чи записувати ваші подвиги у формі романів. Краще обирайте людину з літературним смаком. Якщо вам поталанить, люди вивчать ваші репліки (або репліки літературного героя, чиїм прототипом ви є) та будуть самі казати вам, яких коментарів очікують від вас у той чи інший момент. Це зробить соціальні контакти простішими і звільнить ваш мозок від необхідності розмірковувати над тим, що сказати.

3. Усіляко виражайте свою абсолютну незацікавленість у романтичних стосунках. Уникайте будь-яких розмов на цю тему. Коли ваші приятелі заводитимуть розмови на тему «привабливої студентки з паралельного потоку», виголосіть сексистське твердження на зразок того, що Шерлок каже про Моллі Хупер (навіть краще, якщо ця особа буде присутня):

«Те, що вона має зустрітися з ним сьогодні ввечері очевидно з її макіяжу і того, у що вона вдягнута – безумовно, вона намагається компенсувати цим розмір свого роту і грудей».

Так ви створите потрібний образ нахаби і відлякаєте нормальних людей.

Якщо ж ви відчайдушна і небезпечна леді, як-от Ірен Адлер, пропонуємо такий варіант:

«А він нічого, правда ж? Я б посадила його на ланцюг. Можливо, я так і зроблю».

4. Не бійтеся демонструвати зверхність та інтелектуальну перевагу, особливо якщо вона підкріплена енциклопедичними знаннями та здатністю відшуковувати логічні зв’язки. Це ж якось працювало упродовж останніх 200 років, має спрацювати і зараз. В якості бонуса − армія фанатів на безпечній від вас відстані.

5. Робіть припущення, навіть якщо вони здаються очевидними! «Я бачу, Моллі, у тебе новий хлопець і це серйозно… Ви ж усі бачили подарунок зверху в сумці, ідеально перев’язаний стрічкою. Всі інші у кращому випадку недбалі. А цей для когось особливого. Тон червоного віддзеркалює тон її помади – це або несвідома асоціація, або ж така, що вона навмисно її заохочує. У будь-якому випадку, у міс Хупер на думці любоффф».

Увесь трюк у тому, щоб залишатись емоційно відстороненим і не впасти в емпатію, вдаючись до таких припущень. Емпатія – ваш найзапекліший ворог.

6. Дедукція і ще раз дедукція, це ж елементарно! Візьміть собі за звичку пильно придивлятися до будь-кого, хто входить до кімнати, а особливо до людей, з якими знайомитеся вперше. Не забувайте, що ви нікому не довіряєте. А тепер придивіться, у що вони вдягнуті, як тримаються, яка у них постава, чим зайняті руки, зверніть увагу на взуття – коротше, уявіть собі, що ви лікар, який має поставити цій людині діагноз, базуючись лише на отриманій візуальній інформації. І озвучуйте, озвучуйте!

7. Будьте денді, порушуйте правила порядку, будьте зухвалим. Шерлок переважно каже людям прямо, якої він про них думки, оскільки соціопати не відчувають емоцій, а тільки можуть їх мавпувати і використовують ці вміння для маніпуляції людьми: «Почуття – це хімічний дефект, віднайдений у лузерах». Таким чином він обмежує коло знайомств лише тими людьми, стосунки з якими цінує. Взявши прямоту в будь-яких соціальних ситуаціях за правило, ви гарантовано позбудетеся небажаних друзів.

Тим не менше, образ Шерлока у виконанні Камбербетча навряд набув би такої шаленої популярності, якби автори серіалу час від часу не натякали на те, що навіть він здатен переживати глибокі емоції, якби не дражнили нас імовірністю його людяності. Тож якими б беземоційними ми б не хотіли здаватися навколишньому світові, люди, яким ви не байдужі, завжди за вашою дивною поведінкою побачать вас справжніх.

«Джон, у мене немає друзів. У мене є лише один».

Фото: kinopoisk.ru

Автор Катерина Басіна

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?