Як отримати професійну освіту навчаючись онлайн
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Як отримати професійну освіту навчаючись онлайн

Як отримати професійну освіту навчаючись онлайн
Джерело:  online.ua

Навіщо люди йдуть навчатись на освітні онлайн-платформи? Як вони встигають жити, працювати і проходити по кілька курсів водночас? Чи допомагає це при працевлаштуванні? Про це та інше ми поговорили із Павлом Ілляшенком – успішним економістом, блогером та людиною, яка за півтора роки пройшла понад два десятки курсів.

Павло Ілляшенко.

Професія:

економіст

Я ніколи не:

припиняю вчитись

Онлайн-освіта:

12 завершених курсів із сертифікатами (за півтора року – з початку 2013 по літо 2014); близько 15 завершених курсів – без сертифікату; близько 15 незавершених курсів – у режимі перегляду лекцій або окремих частин.

Офлайн-освіта:

бакалавріат з фінансів КНЕУ ім. В. Гетьмана; магістратура з фінансових ринків КНЕУ ім. В. Гетьмана; незавершена аспірантура у НаУКМА (через завантаженість роботою та допомогу Євромайдану); аспірантура Таліннського технічного університету в Естонії; MOOC (Massive Open Online Course).

Платформи:

Основна: Coursera Додаткові: EdX, Futurelearn

Let’s get it started

Якби мені було зараз 20 років і я робив би перші кроки на ринку праці, то я б собі порадив неодмінно слухати онлайн-курси. Це дуже допоможе, бо це:

інтенсивна практика англійської мови; актуальні знання; хороший імідж (наприклад, якби я зараз шукав собі студентів на практику, то не звернув би увагу на людей, що не пройшли жодного курсу провідних світових університетів).

Професійні навички можна здобути на місці роботи. А от чи має людина пристрасть до своєї професії, чи справді цікавиться нею – це дуже легко виявляється через перелік онлайн-курсів, вказаних у резюме.

Реклама

Коли онлайн-навчання – це хороша ідея?

Я маю три конкретні причини, чому починаю слухати той чи інший онлайн-курс. Вони такі:

мене цікавить конкретна тема і я не пропускаю жодної можливості зануритись у неї більше (онлайн-курс, книга тощо); хочу здобути або відновити знання з конкретного предмету, заповнити прогалини; просто курс чимось зачепив: цікава тема або викладач.

До того ж це дуже зручно, бо ви самі собі формуєте графік занять. І щоб стати слухачем кращих вишів світу, вам потрібен лише нормальний інтернет.

Коли це погана ідея?

Не треба підписуватись на 5 курсів одночасно, які потребують кожен по 8 годин витрат часу на тиждень. Це варто робити тільки у тому випадку, коли ви дійсно маєте багато вільного часу та залізну силу волі. Потрібно брати на себе стільки, скільки можете потягнути.

Як зрозуміти, що курс тобі підходить?

Щоб зрозуміти чи варто йти на сертифікат, треба чітко сформулювати чого ви точно очікуєте від курсу і для перевірки пройти перший тиждень: подивитися лекції, зробити завдання. Зазвичай цього цілком достатньо, щоб визначитись, що робити далі із курсом.

Як перемогти прокрастинацію?

Я переконаний, кожна людина має проблеми з прокрастинацією та силою волі – просто масштаби різні. Якщо хочете закінчити онлайн-курс і не можете, то швидше за все у вас у цілому проблеми із доведенням справ до логічного завершення. Якщо відверто можете собі зізнатись, що сила волі у вас слабка, то потрібно її «прокачувати».

Про це написано досить багато книг, люди проводять семінари, тренінги і т.д. Як це робити «взагалі», кожен підбирає індивідуально.

Мені, наприклад, допомагає контроль за часом і дуже чіткий графік. Більшу частину курсів я пройшов паралельно працюючи у фінансовій компанії, ведучи ефіри на радіо, та пишучи статті для дисертації. Вільного часу як такого не було. Але звідкись він взявся.

Як не облажатись та дослухати курс?

Якщо відчуваєте, що готові зірватись та кинути курс, є невеликий лайфхак, як цього уникнути. Розкажіть важливим для вас людям, що слухаєте онлайн-лекції, розповідайте про свій прогрес і позитивні враження від навчання. В такому випадку буде дуже складно відмовитися від навчання, щоб не зазнати «репутаційних» втрат. Мене це певною мірою стимулювало, коли було важно знайти час на навчання.

Про українські онлайн-платформи

Я вважаю, що вони великі молодці. Хтось може казати, що локальні проекти не потрібні, коли є міжнародні. Навіщо Прометеус, якщо є курси від МІТ? Проте хтось має робити хтось має влаштовувати курси з української мови та історії, говорити про виключно наші проблеми. Крім того, хто сказав, що наші професори гірші за закордонних? Це твердження тільки відносно справедливе – іноді так, іноді ні.

Ще важливо, що наші платформи розроблені дуже якісно. Якщо продовжуватимуть в тому ж дусі – у них велике майбутнє.

Онлайн-курсів для самоосвіти недостатньо

Якщо ви думаєте, що прослухаєте один онлайн-курс і станете спеціалістом, то ні. До навчання треба підходити системно. Наприклад, книги курсами не замінити. Серед усього не слід нехтувати професійною літературою та відвідувати окремі лекції.

Рекомендоване

Для тих, хто цікавиться економікою або просто хоче розширити свої знання, можу порадити кілька курсів. Я обрав ті, які йдуть в режимі «self-passed» або які почнуться скоро:

Курс про фінансові ринки від нобелевського лауреата, який вчасно попереджав про фінансові «бульбашки» як щодо акцій високотехнологічних компаній, так і щодо нерухомості. Курс про гроші і банківську систему в двох частинах. Він потребує зусиль залишатися сфокусованим, але того вартий. Після нього ви не будете піддаватися на маніпуляції про «забезпечення грошей золотом», «незабезпечений долар» та «друкування грошей ФРС». Курс про те, як влаштований Центральний банк найбільшої країни світу. Курс про нещодавню фінансову кризу від колишнього міністра фінансів США, який очолював Федеральний резервний банк Нью-Йорка в розпал кризи. Курс про створення державної політики: що потрібно знати, аби не судити про державну політику примітивно і в стилі «у футболі, вихованні дітей і політиці розбираються усі»: Курс, який дозволяє дивитися на світ значно цікавіше.

Фото: stock-up.

Автор Анна Олійник

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?