Стипендії Німеччини для молодих учених
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Стипендії Німеччини для молодих учених

Стипендії Німеччини для молодих учених
Джерело:  online.ua

У попередніх статтях ми вже встигли розповісти багато корисного про особливості навчання в німецьких вишах.

Якщо ви раптом пропустили, то нагадуємо головне, що треба запам’ятати: освіта в усіх державних університетах Німеччини, окрім землі Баден-Вюртемберг, є безкоштовною (плата за навчання з 2017 року становить 1 500 € на семестр для іноземних студентів). Для вступу до ВНЗ потрібно знати німецьку чи англійську мови, складати вступні іспити не потрібно, проте іноді вам можуть призначити співбесіду, на якій перевірятимуть знання, набуті впродовж навчального процесу на бакалавраті чи магістратурі. Також студенти мають право легально працювати, а кожен випускник має шанс знайти гідну роботу чи продовжити кар’єру як молодий вчений. Сьогодні ми детальніше зупинимося саме на останньому пункті.

У Німеччині діє ціла низка урядових і неурядових організацій, які надають підтримку вченим-іноземцям, зокрема й вихідцям з країн СНД. Що ж потрібно для того, аби вступити на аспірантуру чи магістратуру до Німеччини? Випускникам вишів, які мріють стати молодими вченими, потрібно бути готовими добре попрацювати, щоб саме їхній науковий проект отримав фінансування.

До чого бути готовим, подаючись на стипендію для аспірантів?

Щоб отримати стипендію для навчання на аспірантурі, самого мотиваційного листа з вашим переконливим аргументуванням недостатньо. Тут доведеться показати план дисертаційного дослідження, частину виконаної роботи з чітким розумінням того, чим ви займаєтеся. Також треба знайти наукового керівника, який буде зацікавлений у вашій темі й надасть вам рекомендаційний лист. На етапі збору інформації потрібно дізнатися, якою мовою вам доведеться працювати: високий рівень англійської – майже завжди обов’язкова умова. Логічно, що знання німецької також потрібне, оскільки відбіркові тури на отримання стипендії найчастіше проводять саме німецькою мовою.

У Німеччині функціонують і міжнародні аспірантури, на ранніх етапах вистачить однієї англійської.

Отримати локальну стипендію для написання наукової роботи завжди набагато простіше, адже, перебуваючи на місці, ви маєте шанс поспілкуватися з викладачем, обговорити й скласти майбутній академічний план. Крім того, викладачі можуть рекомендувати студентів з цікавими темами як кандидатів на отримання стипендії.

Де шукати стипендію?

До п’ятірки найпопулярніших стипендій для аспірантів сьогодні входять ДААД, Deutschlandstipendium, премії Фонду імені Гумбольдта, стипендії Фонду імені Генріха Белля і програми Фонду імені Рози Люксембурґ. Про кожну з них поговоримо окремо.

Стипендії фонду імені Гумбольдта

Німецький фонд академічних обмінів, який є одним з найпопулярніших серед студентів, працює в таких напрямах:

програми для студентів; програми для післядипломного навчання – магістратура; програми для аспірантів та молодих вчених; проходження навчальної практики на підприємствах у Німеччині.

Студенти можуть подати заявку на програму в літню мовну школу або поборотися за грант для навчання на магістерській програмі.

Головними критеріями відбору є успіхи в навчанні й хороший мотиваційний лист. Сертифікат про володіння німецькою мовою теж стане хорошим бонусом.

Стипендія передбачає виплату 750 € щомісячно протягом року на магістратурі. Якщо ж студент показує хороші результати, то виплати можуть продовжити ще на рік. Цієї суми вистачає, щоб не відкривати блокований рахунок як фінансове підтвердження, якого вимагає посольство під час отримання національної візи.

Премія Софії Ковалевської

Найбільш привабливою можливістю є Премія Софії Ковалевської. Учений має захистити дисертацію не раніше ніж за 6 років до подання заявки. Умовою участі також є публікації в престижних міжнародних наукових журналах і видавництвах. У 2017 році грант надали шістьом дослідникам.

Фінансова підтримка для проведення наукових досліджень становить 1 650 000 €. Ця сума покриває особисті витрати лауреата під час перебування в Німеччині. Звичайно, отримати таку стипендію досить непросто, проте відсоток успішних заявок високий. Претендент мусить представити себе як неординарного вченого, який дійсно досяг вагомих результатів у науковій сфері.

Галузь дослідження цього гранту – природничі та гуманітарні науки.

Стипендії Фонду імені Генріха Белля

Відбір на стипендійні програми проводиться двічі на рік залежно від початку навчального процесу. З 2016 року ця стипендія розрахована на всіх студентів-іноземців, які мають намір навчатися на магістратурі або аспірантурі. Фонд підтримує інтернаціональність і працює над питаннями захисту довкілля, соціальної рівності, освіти для людей з вадами здоров’я тощо. Слід лише з’ясувати, у якому напрямку ви хочете рухатися.

Програми Фонду імені Рози Люксембурґ

Фонд віддає перевагу тим студентам, які по закінченні навчання в Німеччині планують повернутися на батьківщину. Якщо ви вже навчаєтеся на території Німеччини й задумуєтеся про аспірантуру, то цей варіант саме для вас.

Важливими умовами відбору кандидатів є допуск до навчання в державному вищому навчальному закладі Німеччини, диплом бакалавра й відмінні оцінки та вільне володіння німецькою мовою. Участь у діяльності громадських організацій є плюсом для майбутнього студента.

Тож тепер залишається лише визначитись, куди подаватися, і розпочати обраний шлях.

Для отримання стипендії потрібно знати німецьку мову щонайменше на рівні В2.

Нехай щастить!

Автор Анна Кухарук

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?