Можливості та технології Java
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Можливості та технології Java

Можливості та технології Java
Джерело:  online.ua

Продовжуємо цикл матеріалів для майбутніх self-made програмістів

Java – популярна мова програмування, яка з’явилася в 1995 році й наразі налічує дев’ять основних версій. Java стала технічним феноменом, що багато в чому пов’язано з її унікальною портативністю: програми Java працюють на будь-якому пристрої або операційній системі.

Перша ідеальна мова програмування

Java є основною мовою для Advanced Placement Computer Science – навчальної програми та іспитів для учнів середніх шкіл у США. Середньостатистичному студенту, скоріш за все, викладають саме цю мову програмування: вона досить проста для розуміння базових принципів та водночас здатна вирішувати практично будь-які завдання розробки.

Крім того, Java легко вчити завдяки синтаксису, який дозволяє ознайомитись з основами програмування за короткий час.

Потужні засоби розробки

Гіганти IT-індустрії, як-от Eclipse і NetBeans, зіграли величезну роль у розвитку Java. Писати код у середовищі IDE цих компаній – задоволення: вони не тільки допомагають у побудові й форматуванні коду, а ще й забезпечують можливістю налагодження програм на високому рівні. Інтегроване середовище розробки (IDE) зробило роботу з Java набагато простішою та швидкою.

Крім IDE, платформа Java має кілька інших інструментів: Maven і Ant для створення Java-програм і декомпіляторів, JConsole та VisualVM для моніторингу використання Heap.

Кросплатформна сумісність

Java не була першою для написання кросплатформних програм, але стала найпопулярнішою: ідея «написав раз – запускай скрізь» дозволила залучити багато нових облич до розвитку мови. Java-програмісти можуть розробляти застосунок на комп’ютері, а потім відкривати його на цільовій платформі – телефоні, сервері тощо. Якщо для компілятора доступні потрібні бібліотеки, код буде працювати.

Велика колекція бібліотек з відкритим кодом

Бібліотеки з відкритим кодом полегшують використання Java у всьому світі. Apache, Google та інші організації розробили велику кількість потужних бібліотек, що полегшує та пришвидшує розробку програм.

Завжди раджу шукати в Google допоміжні бібліотеки, перш ніж писати свій власний код. Існує велика вірогідність того, що подібний функціонал уже розроблено, протестовано й відкрито для використання.

Активна спільнота

Навіть геніально проста і зручна мова програмування не зможе вижити, якщо не одержить гідної підтримки. Спільнота – ще одна перевага мови і платформи Java: існує безліч активних форумів, Stack Overflow, організації з відкритим кодом і декілька груп користувачів Java. Це дозволяє отримати допомогу тоді, коли вона дійсно потрібна. Або ж допомогти, коли просять.

Java – це безкоштовно

Люди люблять безкоштовні речі, чи не так? Ціна стає важливим критерієм у рішенні, коли програміст обирає, яку мову програмування вивчати, а та чи інша організація хоче використати нову технологію. У випадку з Java, щоб створити програму, не потрібно платити грошей: доступність призвела до популярності як серед окремих програмістів, так і серед великих організацій.

Зручна документація – Javadoc

Коли я вперше побачив Javadoc, то був вражений. Це зручно організований довідник, який дозволяє швидко отримати потрібну інформацію. Не кожен має час і намір продивитися весь код, щоб дізнатися, для чого потрібна та чи інша команда і як її використати. Javadoc зробив навчання легким, дозволяючи одержати потрібну інформацію у своєму вікні IDE.

Підсумок

Багато хто говорить, що майбутнє програмування полягає у використанні інших, новіших мов. При цьому більшість таких мов має пройти дуже довгий шлях, щоб досягти рівня популярності Java з її ресурсами та спільнотою. Крім того, методологія Java наразі є однією з найкращих, тож про майбутній кінець розвитку говорити поки що зарано.

Автор Микола Червоний

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?