Програмуй і володарюй: 5 способів пришвидшити навчання
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Програмуй і володарюй: 5 способів пришвидшити навчання

Програмуй і володарюй: 5 способів пришвидшити навчання
Джерело:  online.ua

Вивчення програмування – не те, до чого можна ставитись недбало. Однак, як і при всіх типах навчання, існують певні методи, які допоможуть швидше й ефективніше вивчити мову. Є безліч способів полегшити собі навчання, але ми розберемо найдієвіші.

Вивчай та змінюй приклади коду

Коли ти вперше вивчаєш програмування, то потрібно аналізувати й намагатися зрозуміти кожен приклад. Однак, коли читаєш навчальний посібник, легко подивитися на приклад і сказати: «Так-так, я розумію». Можливо, ти його й розумієш, а може, й ні. Є тільки один спосіб з’ясувати – зробити щось із кодом.

Зміни його. Програма – це механізм, який легше за все змінювати. Ти можеш експериментувати і дивитися, що відбувається, а результат своїх дій можна бачити миттєво. Найпростіший спосіб вивчити мову програмування – взяти код, що вже працює, і змінити його.

Знайди ментора

Вчитися самостійно завжди важко. Тому важливо знайти людину, яка допоможе розібратися в незрозумілих моментах, – ментора. Це людина, яка має напрацьований досвід і сотні годин практики за плечима. Те, в чому ти можеш розібратися за декілька годин, ментор зможе пояснити всього за кілька хвилин. Звучить непогано, чи не так?

Доволі часто ментори самі шукають собі учнів або помічників, адже розуміють, що, навчаючи менш досвідчених програмістів, вони поліпшують і свої навички. Крім того, самостійно підготувати собі помічника – набагато ефективніше в довгостроковій перспективі, ніж шукати того, кого невідомо хто не знати чого вчив.

Звертай увагу на публічні профілі розробників у спільнотах, форумах, соціальних мережах. Часто в них пишуть, що вони є менторами. Якщо ти не стежиш за життям спільноти, то саме час почати. Підписуйся на блоги, розсилки та особисті сторінки розробників.

Не бійся питати

Буває таке, що вже прочитана тонна інформації, але нічого не зрозуміло. Звичайно, Google – незамінний помічник, але не єдиний. Є ще форуми та спільнота, і, можливо, вони навіть важливіші. Насамперед можна зайти на тематичні форуми: Quora, Stack Overflow. Там уже повно відповідей на проблеми, що виникають найчастіше, але ти можеш поставити і якесь власне питання й попросити поради.

Відійди за межі простого «я не розумію», бо так тебе відправлять ще раз вивчати тему. Замість цього перекажи своїми словами те, як саме ти розумієш текст. Чим більше запитання розкриває твої думки, тим легше буде експерту, що знається на цьому, відповісти на нього. Якщо поставити розумне, детально розписане питання, яке показує, що ти (не) знаєш, то в результаті отримаєш потрібні відповіді.

Ділись кодом

Не соромся публікувати свій код. Критика з боку важлива передусім тому, що показує, як робити не треба. Завжди сховається якась дрібна деталь, яка зіпсує все. Свіжий погляд – найкращий спосіб знаходити такі помилки швидше і більше ніколи не повторювати їх.

Для публікації можеш використовувати GitHub. Ця платформа корисна не тільки тим, що дозволяє публікувати свої програми, а також тим, що дозволяє відстежувати всі зміни у твоєму коді. І це також важливо.

Навчись шукати помилки у своєму коді

Безліч проблем виникає з пошуком критичних помилок у коді, через які він працює не так, як було задумано. Для відстеження та виправлення таких дефектів коду використовують зневаджувач (дебагер). Він дозволяє запускати код послідовно рядок за рядком. У такий спосіб можна спостерігати, як саме виконується програма і де ховається помилка. По суті, зневаджувач дозволяє швидко зрозуміти, що робить код.

Спочатку виправлення помилок зі зневаджувачем забиратиме багато часу. З досвідом і в міру того, як кількість помилок у коді буде зростати, зневаджувач почне економити купу твого часу. А кількість помилок, повір, почне вимірюватися десятками. Чим раніше ти опануєш роботу зі зневаджувачем, тим раніше це дасть свої плоди.

Крім цих порад, є ще одна річ, яка допоможе швидше навчитися програмувати. Потрібно бути терплячими до своїх результатів. Нічого не відбувається відразу. Кожне досягнення – це результат виваженого та поступового руху вперед. Тільки так здобуваються знання і напрацьовується досвід.

Автор Микола Червоний

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?