Вибір мови програмування: чи це так важливо?
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Вибір мови програмування: чи це так важливо?

Вибір мови програмування: чи це так важливо?
Джерело:  online.ua

У першому тексті рубрики я розповів, із чого почати, коли хочеш навчитися програмувати. Наступний матеріал – про вибір мови програмування. Для всіх початківців це стає головним болем. Існує стільки технологій і мов, що навіть досвідчені гуру сфери IT губляться серед цього різноманіття. Однак не варто лякатися. З власного досвіду розповім, із чого почати.

Кожна мова і технологія існує для певних завдань і цілей. Наприклад, одні мови призначені тільки для розробки сайтів, інші – тільки для розробки програм під Windows, а деякі можуть поєднувати в собі обидві функції. Окремо існують мови для програмування на Android та iOS.

З досвіду можу сказати, що багато з цих мов дуже схожі, а різниця полягає в їхніх можливостях. Тому спочатку обирай не дуже складну мову, яка буде відповідати твоїм цілям. Розгляньмо, які мови підійдуть саме тобі.

Веб-розробка

Напрямок розробки сайтів і різних сервісів швидко набирає обертів, стаючи дедалі популярнішим, і в цьому його перевага. Щоб реалізувати всі свої ідеї, тобі знадобиться вивчити основи: мову розмітки HTML і каскадні таблиці стилів CSS. Якщо хочеш, щоб твій сайт відповідав сучасним реаліям і мав більш ніж одну сторінку, то знадобиться мова, як-от PHP.

Проте на цьому не зупиняємося. Сайт має не тільки показувати якусь інформацію, але і взаємодіяти з користувачами. Тому знадобиться така річ, як JavaScript. Для того, щоб твій сайт був дуже крутий, обов’язково знадобляться бази даних SQL. І відразу ж, не відходячи від теми, неодмінно зверни увагу на технологію jQuery, а також на формат зберігання і передавання даних JSON. Вони точно стануть у пригоді.

Так, це не найпростіша сфера. Однак головне – опанувати HTML і СSS, а інше вивчається в межах курсу з PHP. Є багато нюансів, але всі вони вирішуються в процесі навчання. Тому не піддавайся паніці і йди до своєї мети.

Розробка для Windows

Кажуть, що сфера розробки «звичайних» програм для Windows іде на спад. Утім, можливостей у комп’ютерів більше, ніж у Android чи iOS. Тож, якщо в тебе є ідея серйозної програми на ПК, тобі знадобляться відповідні інструменти. Є кілька мов, які підійдуть для такого завдання. Найпопулярніші з них: C#, C++ і Java.

Для вивчення з нуля найкраще підійде C#. На мою думку, ця мова поєднує в собі найкращі сторони від C++ і Java. Для новачків найважливіше навчитися мислити як програмісти і зрозуміти базові принципи розробки. Для людини, яка раніше не програмувала, C++ і Java будуть заскладні, може, буде важко самостійно розібратися в певних аспектах. Звісно, спрощення традиційних принципів розробки роблять тій самій Java честь і дають певну перевагу. Але новачку спочатку варто опанувати вже усталені принципи та інструменти, перед тим як починати експерименти з мовами.

Також варто згадати Python: це досить хороша і зрозуміла мова. Чимось нагадує Java, але завдання в неї трохи інші. Як правило, використовується у розв’язуванні задач машинного навчання та аналізу даних. Якщо тебе цікавить одна із цих галузей, то спробуй саме цю мову.

Мобільна розробка

Розробка під Android та iOS має чіткий поділ. Для iOS є дві основні мови: Objective-C і Swift. Перша сягає своїм корінням у далекі 90-ті роки і є досить складною для вивчення з нуля. Друга з’явилась не так давно і є більш простою, тож почни з неї, якщо хочеш писати програми для iOS. Проте ще краще буде вивчити після цього й Objective-C, тому що вона досі вважається стандартом на цій платформі.

Що стосується Android, то з ним дещо простіше, адже стандартом вважається Java. Однак у того ж C# нещодавно теж з’явилася можливість розробки для Android за допомогою пакету інструментів від Xamarin, і це дає низку переваг. По-перше, тобі потрібно буде знати тільки одну мову незалежно від того, для якої платформи ти хочеш писати програму. По-друге, якщо знадобиться перенести свою програму на Android, то не доведеться писати її ще раз іншою мовою. Це заощаджує колосальну кількість часу і зусиль.

Додаткові інструменти

Варто звернути увагу на систему контролю версій. Це інструмент, який допоможе систематизувати все, що ти пишеш. Таких систем існує досить багато. Найзручнішими й найпопулярнішими є GitHub і Bitbucket. Їхнє завдання полягає в тому, щоб допомогти контролювати зміни свого коду. Завдяки цьому ти зможеш підійти до розробки програми більш свідомо, а ще з’явиться можливість поділитися своїм кодом з іншими програмістами. Можливо, вони порадять, як зробити програму краще.

Де вчити?

Насамперед найкраще вивчити основи програмування загалом. Для цього найкраще підійде курс CS50 від викладачів Гарварду, який є у відкритому доступі на освітній платформі Prometheus.

Також можу рекомендувати освітні платформи, як-от edX, Coursera, Udacity і, звичайно, MIT OpenCourseWare. Для деяких знадобиться хоча б базове знання англійської, та програмування в усякому разі цього потребує. Тож розглядай це як чудову можливість підтягнути свої знання мови.

Найважче дається перша мова програмування. Не так уже й важливо, з чого саме ти почнеш шлях у сфері IT. Потрібно знати хоча б кілька основних мов і технологій, щоб пізнати всі аспекти програмування. А найголовніше – почати!

Автор Микола Червоний

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?