Я хочу навчитися програмувати. Із чого почати?
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Я хочу навчитися програмувати. Із чого почати?

Я хочу навчитися програмувати. Із чого почати?
Джерело:  online.ua

Я почав вивчати програмування ще зі шкільних років. Це було моє хобі. Наразі мені 20 років, я навчаюсь за спеціальністю правознавство в НПУ імені М. П. Драгоманова та самостійно вивчив 5 мов програмування, серед яких C#, C++, Java, PHP, Python. Це перший текст майбутньої рубрики на Studway, у котрій я крок за кроком, текст за текстом розповім, як навчився програмувати без дорогих курсів чи викладачів, просто не виходячи з дому.

З чого почати?

Це питання ставлять усі ті, що хочуть навчитися програмувати. Відповідаю: почни з себе. Чітко уяви, що є твоєю метою: це важливо. Якщо ти вчишся програмування «для себе», задля хобі, це одна справа, а зовсім інша, коли ти хочеш зробити це своєю професією.

Щойно визначиш мету, головне завдання – не відступати. До тебе були й інші, деякі досягли своєї мети, але більшість – ні. Чи досить витратити 30 хвилин, щоб оволодіти грою на гітарі? Ні. Так само й вивчити мову програмування за короткий час не вийде. Але якщо ти хочеш навчитися писати код, то твоя віддача згодом дасть хороший результат. Знайомся з різними напрямками і не бійся вивчати щось нове.

До речі, один з поширених міфів стверджує, що програмування вимагає надзвичайних інтелектуальних здібностей. Однак писання коду не вимагає надзвичайного розуму! Досить мати мотивацію, інтерес і дисципліну. Ти навчишся програмувати, якщо матимеш відкритість до нового та готовність застосовувати набуті знання на практиці.

Існує стереотип, що програмування – процес, позбавлений творчості. Це велика помилка: код перестав бути лише набором математичних операторів і став гнучким, простим та елегантним. Це не тільки технічна діяльність: тепер це ще й творчість, але така, що не потребує «дару згори». Чим більше тренуєшся, тим краще виходить.

Як навчитися програмувати?

Хочеш навчитись програмувати, але стоїть питання «як»? Маємо декілька простих відповідей:

Книги. Основне джерело матеріалу для новачка в будь-якій сфері. Звичайно, легше запитати у знайомих програмістів, «що це» і «як це». Однак не всі мають таких друзів, тож доведеться полюбити читати. Можу порадити декілька книжок, які стануть у пригоді незалежно від того, який напрям ти обереш: «Досконалий код» Стіва Макконнелла, «Мистецтво програмування» Дональда Кнута і «Програміст-прагматик» Ендрю Ганта й Девіда Томаса.

Англійська. Хоча б базове знання цієї мови необхідне для вивчення літератури: багато корисних книжок написано саме нею. Звичайно, є переклади, але не завжди якісні. Тому краще читати оригінал.

Практика. Потрібно щодня писати хоча б пару рядків коду. Не варто відразу хапатися за величезний проект, але застосовувати знання, набуті з книг, потрібно постійно. Теорія нічого не варта без практики.

Типові помилки

На початку завжди незрозуміло що і як робити, тому в хід ідуть усілякі способи, які тільки можна знайти в мережі. Та є речі, які робити не варто, тому розберемо найтиповіші помилки.

Створення велосипеда. Насправді в епоху цифрових технологій написано майже все. На більшість популярних мов програмування знайдеться багато прикладів і алгоритмів, які допоможуть вирішити певне завдання. Початківці часто або забувають цей факт, або ігнорують.

З проблемами, які ти вирішуєш на початку, вже хтось стикався і створив готове рішення. Замість того, щоб фантазувати, краще знайти хороший приклад, розібрати його та перейти до інших завдань.

Забагато запитань. Перше, що роблять новачки, коли стикаються з проблемами, – йдуть по рішення на форуми. Та, перш ніж питати в інших, спробуй самостійно пошукати відповідь на своє питання. Це навчить тебе швидко знаходити інформацію на будь-яку тему, тим паче, що запитання для початківців давно розписані.

Потворний код. На початку мало хто замислюється над довжиною рядків коду, коментарями та іншим. Це нормально. Але чим раніше ти почнеш дотримуватись загальних правил оформлення, тим легше буде в майбутньому.

Десять років тому багато речей потрібно було писати з нуля. Тепер існує велика кількість інструментів, які розраховані на новачків. Не зациклюйся на теорії, не варто витрачати на читання книг чи статей місяці. Має сенс опрацювання теорії та перехід до практики. Хай це будуть найпростіші приклади, але так ти дійсно навчишся програмування.

Повір, старання неодмінно дадуть плоди. Спочатку все здається незрозумілим і цілком безглуздим, але зрештою в тебе все вийде. Програмувати не складно, а до того ж, це надзвичайна сфера діяльності. Лише уяви: будь-яку свою ідею ти можеш реалізувати самостійно.

Автор Микола Червоний

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?