Великдень-2018: писанки будуть "золотими"
Категорія
Україна
Дата публікації

Великдень-2018: писанки будуть "золотими"

Великдень-2018: писанки будуть "золотими"
Джерело:  ucab.ua

У березні 2018 року вартість десятка курячих яєць склала 27 грн, збільшившись майже вдвічі з літа минулого року.

Суттєве підвищення ціни почалося у серпні минулого року - з 10 грн до 14 грн за десять штук, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Асоціацію Українського клубу аграрного бізнесу.

Читайте також: Скільки коштує великодній кошик в Україні

На офіційному сайті Асоціації вказано, що традиційно з березня по серпень спостерігається зниження вартості яєць, а в вересні ціна знову підвищується. У 2018 році зниження вартості цього продукту поки не зафіксовано.

Причиною такої тенденції називають великий розрив у вартості яєць, які відправляються на експорт і продукції для внутрішнього ринку.

Виробники підвищили вартість курячих яєць до рівня експортного показника, щоб отримати рівні прибутки від реалізації своєї продукції. Також на вартості яєць відбилося і підвищення ціни на зернові, які входять до складу кормів.

За даними Держстату, в 2016 році середня вартість десятка курячих яєць становила 16 грн, середньостатистичний українець за рік з'їдав 267 яєць. У 2013 році 10 яєць коштували 5-8 грн, а середній показник споживання на особу становив 309 штук на рік.

Крім зростання цін на курячі яйця підвищилися і ціни на інші продукти харчування. Зокрема, подорожчали овочі, фрукти та м'ясо.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що вартість стратегічного пасхального продукту виросла майже в 6 разів з 2013 року, тому писанки 2018 року будуть найдорожчими за останні 5 років.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?