Вчені навчилися за допомогою стовбурових клітин лікувати серйозну хворобу
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені навчилися за допомогою стовбурових клітин лікувати серйозну хворобу

Вчені навчилися за допомогою стовбурових клітин лікувати серйозну хворобу
Джерело:  Hi-News

Китайські вчені з Університету Тунцзі вивели нові стовбурові клітини, які здатні відновлювати пошкоджену легеневу тканину. Здатність до регенерації у цієї тканини дуже низька, тому експерти вважають своє відкриття важливим проривом в області регенеративної медицини, повідомляє ONLINE.UA.

Читайте також: Вчені знайшли ефективний спосіб боротьби з депресією

Нові стовбурові клітини, виведені експертами в 2015 році, були помічені маркером SOX9 +. Спочатку їх протестували на гризунах з вірусом імунодефіциту. Вже через три місяці після пересадки клітин в організмі мишей був помічений результат - на місці легеневих ушкоджень утворилася нова тканина, яка повністю відповідала за функціями і структурі легеневим клітинам.

Після успішного експерименту на гризунах вчені провели подібне дослідження на людях. У 2016 році групі добровольців, у яких була діагностована обструктивна хвороба легенів, пересадили стовбурові клітини з маркером SOX9 +. Ефект від лікування не змусив себе чекати - через рік після пересадки пацієнти відчули значне поліпшення стану, що підтверджувала і томографія.

Експерти переконані, що виявлені ними стовбурові клітини зможуть зробити новий прорив в регенеративній медицині. Вони вважають, що спосіб відновлення структури бронхів і легеневої тканини допоможе врятувати життя багатьох людей з невиліковними недугами.

Як повідомляв ONLINE.UA, що вчені вивели новий різновид стовбурових клітин, які мають подвійну функцію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?