Прогноз українського бізнесу побив усі оптимістичні очікування
Категорія
Економіка
Дата публікації

Прогноз українського бізнесу побив усі оптимістичні очікування

Прогноз українського бізнесу побив усі оптимістичні очікування
Джерело:  online.ua

Індекс ділових очікувань українських підприємств на наступні 12 місяців досяг найвищого рівня з другого кварталу 2011 року - 120,6%.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на дані опитування Національного банку України, проведеного в I кварталі 2018 року.

Згідно з даними, "задовільним" або "хорошим" своє фінансово-економічне становище вважають 88% опитаних. При цьому частина опитаних, які оцінили його як "гарне", збільшилася з 20% до 22%.

Кількість компаній, які прогнозують поліпшення свого фінансового стану протягом наступних років, зросла з 24% до 29%.

Читайте також: Україна піднялася в рейтингу легкості ведення бізнесу, – Порошенко

Збільшення інвестиційних витрат, на яке очікують підприємства всіх видів економічної діяльності, бізнес планує профінансувати за рахунок більш активного залучення іноземних інвестицій.

Опитування показало, що в даний час потреба підприємств в позикових коштах є найвищим з початку проведення опитувань.

Так, значна частина респондентів планує залучення нових банківських кредитів найближчим часом для фінансування своєї діяльності. Як і раніше український бізнес надає перевагу кредитам в національній валюті.

За оцінками бізнесу, стримуючими факторами для залучення нових кредитів залишаються високі ставки, надмірні вимоги до застави і занадто складні процедури оформлення документів.

Читайте також: Порошенко підписав закон, що спрощує ведення бізнесу

Підприємства також очікують зростання обсягів виробництва в цілому в Україні. Про це заявило кожне третє з опитаних підприємств. Ще 50% компаній вважають, що обсяг виробництва в країні залишиться на поточному рівні. Найбільш оптимістично налаштовані представники компаній переробної промисловості, торгівлі та сільського господарства.

У той же час очікування бізнесу щодо зростання споживчих цін у наступні 12 місяців дещо посилились - до 11% (в минулому кварталі - 10,4%). У НБУ відзначають, що це пояснюється погіршенням очікувань підприємств щодо ситуації на валютному ринку - 81% опитаних вважають це ключовим фактором.

Крім того, на думку підприємств, на динаміку цін впливатимуть витрати на виробництво, вплив яких посилився доходи в порівнянні з попередніми опитуваннями, а також рівень доходів населення і соціальних витрат бюджету.

Як повідомляв ONLINE.UA,  міністр юстиції Павло Петренко вважає реальним подальше зростання України в рейтингу Doing Business на 30 позицій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?