Вчені знайшли загадкові отвори в арктичній кризі
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені знайшли загадкові отвори в арктичній кризі

NASA
Вчені знайшли загадкові отвори в арктичній кризі

Вчені місії NASA Operation IceBridge пролітали над морем Бофорта і знайшли у кризі отвори, природа яких залишається загадкою для дослідників.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на NASA.

Вчені здійснювали проліт над Арктикою, щоб порівняти кількість льоду 5 років тому і зараз. Але 14 квітня вони виявили незвичайні лунки.

"Ми спостерігали ці округлі утворення у кризі протягом декількох хвилин. Нічого подібного я ніколи не бачив",- розповів дослідник Джон Зонтаг.

Лід, у якому знаходяться воронки, утворився за останній сезон. Молодий лід приростає за зиму і покриває тонким слоєм простір чистої води між льодами. "Швидше за все цей лід тонкий, м'який, легко кришиться, і ця крихта збивається в грудки. У центрі він безформний, а з боків збивається в структуру з хвилястою поверхнею, як видно на фотографії", - заявив геофізик з Дартсмутского коледжу Дон Перовіч.

За його словами, за нашаруванням льодів на краю знімка можна припустити, що в саме там льоди зіткнулися і утворили зубчастий рельєф. На товщину льоду вказує і рельєф, нехарактерний для товстого шару, і сірий колір, який дає зрозуміти, що снігу на льоду лежить мало.

Все ж, вчені не можуть пояснити, як і чому отвори з'явилися. На їхню думку, вони можуть бути викопані тюленями для того, щоб ті могли дихати, а ущільнення навколо викликані нашаруваннями снігу під дією вітру. А можливо, що лунки утворились в результаті конвекції; теплі води з материка могли протопити тонкий лід.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що NASA показало вражаюче відео з супутника Землі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?