Конгресмени США звинуватили Україну у прославлянні "нацистських колаборантів"
Категорія
Політика
Дата публікації

Конгресмени США звинуватили Україну у прославлянні "нацистських колаборантів"

Конгресмени США звинуватили Україну у прославлянні "нацистських колаборантів"
Джерело:  online.ua

Понад півсотні членів Конгресу США звернулися до Держдепартаменту з проханням про дипломатичний тиск на Україну та Польщу через "фінансований державою" антисемітизм.

Текст звернення опублікований на офіційному сайті конгресмена від штату Каліфорнія Ро Ханни, передає ONLINE.UA.

Хоча звернення стосується ситуації в Україні та Польщі, більша його частина присвячена українській проблемі.

"Ми пишемо, щоб висловити наше занепокоєння в зв'язку з недавніми повідомленнями про спотворення і заперечення Голокосту, спонсоровані державами в Європі, зокрема в Польщі і в Україні. Ці події є неприйнятними, особливо з огляду на нинішній глобальний сплеск антисемітизму", - сказано у листі.

Конресмени назвали Степана Бандеру, Романа Шухевича, ОУН та УПА - "нацистськими колаборантами".

"Ці воєнізовані формування та окремі особи в деяких випадках співпрацювали з нацистами і несли відповідальність за вбивство тисяч євреїв, 70 -100 тисяч поляків та інших етнічних меншин в період між 1941 і 1945 роками", - стверджують законодавці.

Конгресмени заявляють, що історичний контекст в Україні та Польщі відрізняється, проте події в обох державах викликають занепокоєння.

"Ми закликаємо Вас приєднатися до нас та правозахисних організацій у боротьбі проти антисемітизму, ксенофобії та всіх форм нетерпимості, закликавши польські та українські уряди однозначно відкинути спотворення Голокосту та вшановування нацистських колабораціоністів і повністю розслідувати антисемітські злочини", – зазначили конгресмени.

Занепокоєння викликав український закон 2015 року, який "прославляє нацистських колабораціоністів та впроваджує кримінальне переслідування за заперечення їхнього героїзму".

Конгресмени згадують про зростання кількості випадків антисемітизму, до яких входить осквернення меморіалів Голокосту та синагог.

Законодавці пишуть і про діяльність "неонацистського батальйону Азов", який, на їхню думку, повинен бути розпущеним, а не включеним до складу Національної гвардії.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Конгрес США вирішив виділити важливу допомогу Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?