Політв'язень Олег Сенцов оголосив голодування в російській колонії
Категорія
Світ
Дата публікації

Політв'язень Олег Сенцов оголосив голодування в російській колонії

Політв'язень Олег Сенцов оголосив голодування в російській колонії
Джерело:  online.ua

Засуджений у Росії український режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити 64 українських політв'язнів.

Про це йдеться в його листі з колонії, який отримав російський адвокат Дмитро Дінзе.

"Я, Сенцов Олег, громадянин України, який незаконно засуджений російським судом і перебуває в колонії міста Лабитнангі, оголосив безстрокове голодування з 14 травня 2018 року. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв’язнів, які перебувають на території Російської Федерації. Разом та до кінця. Слава Україні!" – написав в’язень.

Відомо, що Сенцов готувався до голодування два місяці, відмовляючись від будь-яких передач. Адвокат попередив ув'язненого про можливі наслідки, які, ймовірніше за все, будуть незворотніми для його здоров'я.

Після об'явленого голодування Сенцова перевели в одиночну камеру, де стан його здоров’я контролює медик.

До колонії вже завітали представники Ради з прав людини при президентові Росії та Федеральної служби виконання покарань. Адвокат повідомив, що вони намагалися вмовити Сенцова припинити голодування. У відповідь українець заявив: "Або я помру в колонії, або мої умови будуть виконані".

Адвокат Дінзе не виключає, що Сенцова можуть направити на психіатричне обстеження і примусово годуватимуть.

"Його зараз перевели в безпечне місце, куди переводять людей, які так чи інакше відмовляються від їжі і переходять на голодування. Сидить він у цьому місці один, його вже відвідали, відповідно, начальник колонії, із ним розмовляли. Але він, скажімо так, сповнений рішучості продовжити голодування до останнього: поки це не призведе до якогось результату", - сказав правозахисник.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова разом з активістом Олександром Кольченком затримали працівники російської ФСБ в Криму у 2014 році. Їх відправили в Росію, де судили за сфабрикованим обвинуваченням в організації терактів на півострові.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що до річниці арешту Сенцова американський ПЕН-центр запустив кампанію за його звільнення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?