Верховна Рада ухвалила довгоочікуваний закон про трансплантацію
Категорія
Україна
Дата публікації

Верховна Рада ухвалила довгоочікуваний закон про трансплантацію

Верховна Рада ухвалила довгоочікуваний закон про трансплантацію
Джерело:  online.ua

Сьогодні, 17 травня, Верховна Рада України ухвалила законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров'я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині", передає ONLINE.UA. За відповідне рішення проголосували 255 депутатів.

Тепер всі повнолітні громадяни України, крім ув’язнених, вагітних і хворих, мають можливість жертвувати власні органи ще за життя. Також можна вибрати третю особу, яка дозволить зробити пересадку її органу після смерті.

Безкоштовну трансплантацію проводитимуть лише за медичними показаннями. Вилучення органів відбуватиметься тільки після констатації смерті головного мозку консиліумом лікарів.

Бажаючі бути донорами після смерті повинні будуть надавати письмову згоду транспланто-координатору. У разі зміни свого рішення, відкликати згоду можна у будь-який момент та підписати довічну відмову від донорства.

Також в Україні запустять Єдину систему трансплантації, щоб донори та пацієнти швидше знаходили один одного. У системі буде кілька реєстрів: померлих донорів, живих донорів, розпорядників органів померлих, донорів стовбурових клітин, реципієнтів, пацієнтів, які вже робили трансплантацію, транспланто-координаторів та медустанов.

Даний реєстр буде закритим для всіх, крім координаторів, МОЗ та судмедекспертів.

Голова Комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець наголосила, що раніше ситуація в Україні була жахливою, адже проводилося 3,1 трансплантацій на 1 млн населення щорічно.

Закон набуває чинності через рік після опублікування.

Як раніше повідомляв ONLINE.UA, на розгляд парламенту внесено проект закону, який дозволяє націоналізацію діючих в Україні російських компаній або підприємств, частка в яких належить фізичним або юридичним особам з Р Ф.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?