Головний фігурант справи про збитий "Боїнг" МН17 на Донбасі: розкриті дані про російського офіцера
Категорія
Світ
Дата публікації

Головний фігурант справи про збитий "Боїнг" МН17 на Донбасі: розкриті дані про російського офіцера

Головний фігурант справи про збитий "Боїнг" МН17 на Донбасі: розкриті дані про російського офіцера
Джерело:  Meduza

Російський офіцер ГРУ Олег Іванніков, відомий по позивному "Оріон", який підозрюється в причетності до катастрофи малайзійського "Боїнга" МН17 на Донбасі, раніше під чужим ім'ям очолював міністерство оборони Південної Осетії і керував операціями ПВК "Вагнер" на Донбасі.

Ім'я офіцера ГРУ, головного фігуранта справи МН17, з'ясувала дослідницька група Bellingcat, передає ONLINE.UA з посиланням на "Медузу".

В опублікованих результатах розслідування Bellingcat йдеться, що вийти на Іваннікова вдалося за допомогою опублікованих СБУ перехоплених переговорів російських офіцерів, які обговорювали поставки "Бука" бойовикам на Донбас. У запису були названі імена і позивні переговірників - Миколи Федоровича з позивним "Дельфін" та Андрія Івановича з позивним "Оріон".

В ході розслідування з'ясувалося, що ними виявилися генерал-полковник Микола Ткачов з Росії і офіцер ГРУ Олег Іванніков. Розслідувачі також змогли знайти мобільний і домашній телефони Іваннікова, зателефонувавши на які записали голос російського офіцера, який дуже схожий на голос "Оріона" у запису СБУ.

Фото Олега Іваннікова показали на прес-конференції Bellingcat

У російських офіційних базах даних пізніше виявили співробітника Міноборони РФ Олега Володимировича Іваннікова, який народився 2 квітня 1967 року і жив в Москві. Як з'ясувалося, у 2004 році під ім'ям Андрія Лаптєва він очолював штаб збройних сил в Південній Осетії, а в 2006 році був призначений там міністром оборони. У 2008 році Іванніков-Лаптєв повернувся в Москву, а в 2014 році відправився на схід України.

На підставі інтерв'ю одного з найманців "Вагнера" розслідувачі прийшли до висновку, що Іванніков не тільки координував дії бойовиків так званих "ЛНР" і "ДНР", але і керував "вагнеровцями", безпосередньо віддаючи розпорядження главі російських найманців на Донбасі Дмитру Уткину. Також з'ясувалося, що в 2015 році "Оріон" виїхав з Донбасу. Де він зараз знаходиться, команді дослідників з'ясувати не вдалося.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Нідерландах за результатами міжнародного розслідування довели, що "Боїнг" МН17 на Донбасі збила Росія.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?