ЄСПЛ: Румунія і Литва дозволили ЦРУ катувати людей в тюрмах
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄСПЛ: Румунія і Литва дозволили ЦРУ катувати людей в тюрмах

ЄСПЛ: Румунія і Литва дозволили ЦРУ катувати людей в тюрмах
Джерело:  online.ua

Литва та Румунія порушили права підозрюваних у тероризмі членів "Аль-Каїди", підтримавши ЦРУ у жорстокому поводженні з ними.

Про це сказано у рішеннях ЄСПЛ по двох подібних справах – "Аль-Наширі проти Румунії" та "Абу Зубайда проти Литви", передає ONLINE.UA.

"Суд визнав декілька порушень Конвенції та, зокрема, порушення заборони застосування катувань, внаслідок участі держав-відповідачів у програмі ЦРУ з таємних затримань", - зазначено у заяві суду.

Європейський суд заявляє, що у Румунії з вересня 2003 року до листопада 2005 року знаходилась секретна тюрма ЦРУ. У Литві схожий об’єкт діяв з лютого 2005 року по березень 2006 року.

"Заявники перебували на цих об'єктах, а національні влади знали, що ЦРУ буде жорстоко з ними поводитися всупереч Конвенції. Ці держави також дозволили передати заявників до інших місць ув'язнення ЦРУ, тим самим піддаючи їх подальшому жорстокому поводженню", - повідомляється у рішенні.

Суд підкреслив, що не міг отримати свідчення заявників, бо їх все ще утримує американська влада. Факти встановлювали за даними зі звіту Комітету Сенату США про катування ЦРУ та заслуховуючи свідчення свідків-експертів.

Наразі ЄСПЛ рекомендує країнам провести розслідування та покарати відповідальних. Крім того, Литва та Румунія мають виплатити заявникам по 100 тисяч євро компенсації.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у СІЗО закатували до смерті "російського Ілона Маска".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?