Україна знову втратила генія: померла легендарна режисерка Кіра Муратова
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна знову втратила генія: померла легендарна режисерка Кіра Муратова

Україна знову втратила генія: померла легендарна режисерка Кіра Муратова
Джерело:  online.ua

В Одесі увечері 6 червня померла легендарна українська режисерка Кіра Муратова. Всесвітньо відома авторка кіно пішла з життя у віці 83 років. Причини її смерті поки не розголошуються.

Про смерть Кіри Муратової повідомили її колеги в соцмережах, а пізніше підтвердив чоловік режисерки Євген Голубенко, передає ONLINE.UA.

Кіра Георгіївна Муратова була широко відома не тільки в українському, а й світовому кінематографі. З 2017 року вона була членом комісії Американської кіноакадемії, яка визначає призерів "Оскара". На рахунку Кіри Муратової є безліч нагород і премій, найпрестижнішими з яких був спеціальний приз журі "Срібний ведмідь" Берлинського кінофестивалю, який режисер отримала в 1990 році, кінопремія "Ніка", а також російська незалежна премія "Тріумф" за великий особистий внесок у світову культуру - Кіра Георгіївна стала єдиною з кінорежисерів України, хто був удостоєний цієї премії за всю історію.

Фільмографія Кіри Муратової складається з 16 повнометражних фільмів, в яких знімалися культові актори. Серед них - Олег Табаков, Георгій Делієв, Володимир Висоцький, Рената Литвинова, Зінаїда Шарко, Алла Демидова, Ніна Русланова та інші.

Перший фільм Кіри Муратової вийшов на початку 1960-х років. Їм стала картина "Короткі зустрічі". Найвідомішими роботами режисера стали фільми "Зміна долі", "Астенічний синдром", "Чутливий міліціонер", "Настроювач".

Останнім фільмом Кіри Георгіївни стала картина "Вічне повернення". Її прем'єра відбулася в 2012 році.

Хвиля скорботи за Кірою Муратовою пронеслася по всьому світу. В її смерть не можуть повірити колеги і шанувальники, які висловлюють скорботу соцмережах.

"У це не хочеться вірити. Ми всі осиротіли. Все, навіть хто про це нічого не знає", "Оплески Кірі Муратовій, білій вороні нашого кіно, людині з окремою естетикою, окремим символізмом, окремими ідеями", "Я думаю, що для мене не існує більш важливої українки сучасності. Вона сформувала мене і моє бачення світу і мистецтва. Я не знаю, чи зможе хтось взагалі її повторити", - сумують в мережі за Кірою Муратовою.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що помер відомий український хореограф Микола Бойченко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?