Ми підтримуємо Україну: Швеція пояснила, чому дала згоду на будівницто "Північного потоку-2"
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ми підтримуємо Україну: Швеція пояснила, чому дала згоду на будівницто "Північного потоку-2"

Ми підтримуємо Україну: Швеція пояснила, чому дала згоду на будівницто "Північного потоку-2"
Джерело:  online.ua

Посол Швеції в Україні Мартін Хагстрьом стверджує, що шведський уряд критично ставиться до "Північного потоку-2", в тому числі в частині потенційно негативних наслідків для України.

Про це він написав у своїй статті для "Європейської правди", передає ONLINE.UA.

Він зазявив, що газопровід буде прокладений за межами територіальних вод Швеції, в так званій виключній економічній зоні, тобто в міжнародних водах.

"Це означає, що ми обмежені нормами міжнародного права, в тому числі Конвенцією ООН з морського права. Вона дає право всім державам прокладати підводні кабелі і трубопроводи в континентальному шельфі за межами території прибережної держави. Відповідно до Конвенції, визначення траси для прокладки таких трубопроводів здійснюється за згодою прибережної держави. Така держава має право вживати розумних заходів для розвідки континентального шельфу, розробки його природних ресурсів та запобігання забрудненню від трубопроводів. В інших випадках прибережна держава не може перешкоджати прокладці або підтримці в справності таких трубопроводів", - написав Хагстрьом.

Посол також додав, що Швеція розуміє і багато в чому поділяє критику щодо "Північного потоку-2", а також буде продовжувати активно брати участь у переговорах з цього питання і підтримувати Україну, в тому числі її важливу роль як транзитної держави для країн ЄС, як на двосторонньому рівні, так і в рамках ЄС.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  Польща разом зі Сполученими Штатами Америки спільно виступають проти будівництва газопроводу "Північний потік-2", який Кремль може використовувати для тиску на країни Європи. За словами Чапутовича, "Північний потік-2" являється інструментом економічного та політичного тиску на Європу з боку РФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?