Ми не відмовимося від назви: Македонію сколихнули масштабні протести
Категорія
Світ
Дата публікації

Ми не відмовимося від назви: Македонію сколихнули масштабні протести

Ми не відмовимося від назви: Македонію сколихнули масштабні протести
Джерело:  online.ua

Ввечері, 17 черня, в столиці Македонії  відбулася масштабна акція протесту проти підписаної з Грецією угоди щодо нової назви колишньої югославської республіки.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на DPA.

Вказано, що жителі міста зібралися біля будівлі парламенту у центрі Скоп’є та почали викрикувати "Македонія: ми не відмовимося від назви". Окрім того, учасники акції протесту вигукували ім’я президента Георгі Іванова, який відмовився підписувати угоду.

"Деякі демонстранти також кидали каміння та пляшки в поліцію, правоохоронці у відповідь застосували шумові гранати та сльозогінний газ. У сутичках постраждали 7 поліцейських та 25 протестувальників. Організатором акції, за інформацією македонських ЗМІ, був Янко Бачев, лідер політичної партії "Об'єднана Македонія", яка відкрито закликає до вступу Македонії до Євразійського союзу та союзу з Росією", - сказано в повідомленні.

Фото: eurointegration.com.ua

Варто зазначити, що на акції протесту можна було помітити людей з прапорами РФ в руках.

Окрім того, 17 червня сутички після підписання угоди відбулися також у Греції.

Нагадаємо, що з часів розпаду Югославії на початку 1990-х років Македонія веде суперечку з Грецією про свою назву. У Греції сусідню країну звикли називати "Скоп’є" (назва македонської столиці) або "Колишня югославська Республіка Македонія".

Влада Македонії ухвалила резолюцію про вступ до НАТО ще в 1993 році, однак країна до сих пір знаходиться у стадії переговорів з Альянсом. Греція заблокувала переговори Македонії з ЄС і НАТО через суперечку про назву.

Як повідомляв ONLINE.UA раніше, македонський прем’єр-міністр Зоран Заєв заявив, що новою конституційною назвою Республіки Македонія стане Північна Македонія.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?