Офіційні структури продовжують ігнорувати «екологічний армагеддон» Косюка
Категорія
Економіка
Дата публікації

Офіційні структури продовжують ігнорувати «екологічний армагеддон» Косюка

Офіційні структури продовжують ігнорувати «екологічний армагеддон» Косюка
Джерело:  Коментарі

Про те, що ПАТ «Миронівський хлібопродукт» (найбільш відома ТМ - «Наша ряба»), що належить Юрію Косюку, продовжує порушувати екологічні норми у Вінницькій області, в той час як офіційні структури продовжують ігнорувати влаштований «екологічний армагеддон», йдеться в розслідуванні журналістів проекту «Наші гроші». Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Сomments.ua.
Зокрема повідомляється, що на початку червня жителі сіл Клебань, Оляниця і Заозерне, які знаходяться поруч з виробничими потужностями «Миронівського хлібопродукту», виявили кілька великих звалищ пташиного посліду поблизу населених пунктів. Величезні купи гниють, поширюють різкий неприємний запах, приваблюють комах і гризунів. При цьому уточнюється, що послід МХП складує в 300 метрах від курників дрібних фермерів. За словами місцевих активістів, це веде до ризику зараження як фермерських, так і приватних курячих господарств.

У сюжеті координатор ГО «Екодім» Тамара Харчілава пояснює, що подібна практика компанії Косюка прямо суперечить законодавству України. «Там прописано чітко, як потрібно утилізувати відходи, їх потрібно зберігати на час, коли йде утилізація. Адже зрозуміло, що іноді немає технічної можливості вивезти всі. І в законі чітко і однозначно прописано, що не можуть вони, ці відходи, контактувати з землею, і не можна їх розкидати під відкритим небом», - повідомила експерт.

Крім того, журналісти з'ясували, що маршрут між підприємствами холдингу - фермами, інкубаторами, кормовим заводом проходить через село Оляниця. В результаті інтенсивного руху вантажівок МХП, в будинках жителів села почали з'являтися тріщини, деякі з будівель на межі руйнування. У відповідь на скарги людей їм рекомендують «селитися в іншому місці». Природно, ні про жодну компенсацію мова не йде.

Ще одна освітлена в сюжеті проблема - це фальсифікація результатів громадських слухань щодо будівництва поруч з селом Заозерне одного з підприємств Косюка. Люди запевняють, що їх думки насправді ніхто не запитав, хоча в протоколі зборів нібито все були «за».

Відзначимо, що в червні жителі сіл Клебань, Оляниця і Заозерне подали скаргу до Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), тому сподіваються вплинути на банкірів, які вже давно співпрацюють з підприємством і кредитують його. Мешканці не вірять ні екологічним службам, ні прокуратурі, оскільки офіційні структури вже не раз ігнорували скарги місцевої громади.

«Ситуацію оцінить незалежний орган. З результатами розслідування ознайомлять як людей, які скаржилися, так і банкірів ЄБРР, провідних проект кредитування «Миронівський хлібопродукт», і керівництво банку, - запевнив «Наші гроші» старший радник ЄБРР в Східній Європі і на Кавказі Антон Усов.
Нагадаємо, в лютому цього року жителі міста Ладижин виявили імпровізований цвинтар падали на відстані 1,3 км від населеного пункту.

За висновками екологів, завалені трупами курей околиці призводять до того, що в радіусі декількох кілометрів отруєна земля, вода, яку жителям сусідніх міст і сіл доводиться пити з криниць.

«Для подібних відходів передбачаються бетоновані могильники або крематорії, але незважаючи на їх наявність відходи складуються на відкритому грунті», - каже координатор ГО «Екодім» Тамара Харчілава.
Госпродпотребслужба за фактом порушення екологічних норм завела кримінальну справу. Слідчі органи встановили, що відходи дійсно належать «Нашої Рябі», а земельну ділянку, на якому їх виявили, знаходиться в безпосередній близькості від ферм «Миронівського хлібопродукту». Але з невідомих причин далі ні екологічні служби, ні прокуратура справою займатися не стали, розслідування «зависло».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?