Євросоюз вводить санкції проти Польщі: з'явилися перші подробиці
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз вводить санкції проти Польщі: з'явилися перші подробиці

Євросоюз вводить санкції проти Польщі: з'явилися перші подробиці
Джерело:  online.ua

Влада Європейського Союзу домовилася про введення санкцій проти Польщі через її спірну реформу судочинства. У Єврокомісії заявили, що нові закони Польщі "підривають принцип незалежності судової влади", оскільки надають лідеру країни право на власний розсуд приймати рішення про продовження мандата суддів Верховного Суду.

Про це йдеться в заяві ЄК, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  "Європейську правду"

В Комісії підкреслили, що мають намір продовжувати діалог з Варшавою стосовно питань верховенства права, попри початок процедури, однак влада Польщі негативно відреагувала на пропозицію щодо внесення змін до закону і подальшого коректування судової реформи.

"Новий польський закон "Про Верховний суд" знижує пенсійний вік суддів Верховного Суду з 70 до 65 років. Цей захід також застосовується до голови Верховного Суду, чий шестирічний мандат буде достроково припинено. Відповідно до закону, нинішнім суддям надається можливість заявити про своє прагнення, щоб їх мандат був продовжений президентом, який може бути наданий терміном на три роки і продовжений один раз. Для рішення президента не встановлені критерії, і немає можливостей для судового перегляду цього рішення", - сказано в повідомленні.

 Перший етап процедури закінчується позовом до Суду ЄС. У Польщі є місяць, щоб внести зміни.

 Як повідомляв ONLINE.UA, раніше влада Євросоюзу заявила, що переговори з Туреччиною про членство у блоці зайшли в глухий кут, оскільки ЄС зафіксував згортання верховенства права в країні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?