Символ стійкості українського духу: в мережі сумують через смерть Левка Лук'яненка
Категорія
Україна
Дата публікації

Символ стійкості українського духу: в мережі сумують через смерть Левка Лук'яненка

Символ стійкості українського духу: в мережі сумують через смерть Левка Лук'яненка
Джерело:  online.ua

Увечері 7 липня помер легендарний український дисидент, громадський діяч і правозахисник Левко Лук'яненко. Він пішов з життя у віці 89 років.

Через смерть Левка Лук'яненка масово сумують українці і політики, передає ONLINE.UA.

Левко Лук'яненко помер через кілька годин після того, як був госпіталізований в реанімацію. Про його смерть повідомив в мережі письменник Володимир Яворівський.

"Ми не врятували Левка! Він покинув нас", - поінформував Яворівський.

Одним з перших співчуття через смерть одного з авторів Акту про незалежність України висловив український глава Петро Порошенко.

"Смерть вирвала у нас того, хто був живим символом незламності українського духу, хто завоював нам Незалежність України в ХХ столітті - Левка Лук'яненка. Його не зламали радянські концтабори, не злякала нинішня російська агресія. Він передав нам головний вогонь свого життя - любов до України. Він з когорти справжніх Героїв! А вони не вмирають. Вічна пам'ять ... ",- написав Порошенко в соцмережі.

До співчуттів приєдналися багато українських політиків.

"Помер Левко Лук'яненко. Людина, яка все своє життя присвятила служінню Україні. Боротьбі за її свободу і незалежність. Справжній Герой України. Спочивай з миром, Левко Григорович ...", - написав про покійного Володимир Гройсман.

"Помер видатний українець, автор Акту проголошення незалежності України, український дисидент, Герой України, народний депутат України багатьох скликань Левко Лук'яненко. Це велика втрата для всього українського народу! Вічна пам'ять і вічна слава!"- написав спікер ВР Андрій Парубій.

"Левко Лук'яненко був людиною-легендою за часів СРСР і незалежної України. Він назавжди залишиться в нашій історії і нашому майбутньому", - сумує про смерть Лук'яненко глава МЗС України Павло Клімкін.

Нагадаємо, Левко Лук'яненко народився 24 серпня 1928 року на Чернігівщині. Він закінчив юридичний факультет Московського університету ім. Ломоносова за фахом "Правознавство", після чого працював в адвокатурі Глинянського району Львівської області. На початку 1960-х років Лук'яненко створив опозиційну "Українську робітничо-селянську спілку", яка виступала за відокремлення України від СРСР. За "антирадянську позицію" Левка Лукьяненка засудили до розстрілу, але після змінили вирок, замінивши міру покарання на 15-річний тюремний термін.

У 1976 році Левко Лук'яненко вийшов на свободу і став одним із засновників "Української гельсінської групи". Через рік його знову заарештували і засудили до 10 років в'язниці і 5 років заслання. Тільки в 1988 році правозахисник вийшов на свободу, провівши в ув'язненні 26 років свого життя.

У 1990 році Левко Лук'яненко став депутатом Верховної Ради, а в 1991 році балотувався в президенти України - тоді за нього проголосували 1 432 556 виборців.

У 2005 році за незламну волю, самовідданість,громадянську мужність і видатний внесок у розвиток незалежності Української держави Левку Лук'яненку було присуджено звання Героя України. У 2016 році дисидент став лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка за твір "Шлях до відродження", опубліковане в 13-ти томах.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Одесі увечері 6 червня померла легендарна українська режисерка Кіра Муратова.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?