День хрещення Київської Русі в Україні 2018: коли свято і як його відзначають
Категорія
Культура
Дата публікації

День хрещення Київської Русі в Україні 2018: коли свято і як його відзначають

День хрещення Київської Русі в Україні 2018: коли свято і як його відзначають
Джерело:  online.ua

Незважаючи на багату культуру і довгу історію християнства на українських землях, день хрещення Київської Русі в Україні - свято зовсім молоде. У 2018 році воно за традицією відзначатиметься 28 липня, в день пам'яті великого князя Володимира, який є основоположником хрещення Русі.

ONLINE.UA розповість історію і значення хрещення Русі, а також як відзначають це свято в Україні.

Коли було хрещення Русі?

Хрещення Русі відбулося в 988 році. Його ініціатором став князь Володимир, який поставив перед собою мету об'єднати землі і централізувати владу, для чого необхідна була зміна світогляду. Князь вважав, що спільна релігія допоможе вирішити безліч внутрішньодержавних конфліктів, незважаючи на те, що більше 30 років був язичником.

За легендою, до хрещення Русі Володимиру довелося пройти випробування вірою. Йому пропонували прийняти і іслам, і католицтво, і іудаїзм, але він вибрав православ'я. Спочатку, київський князь Володимир Святославович охрестився сам і отримав при хрещенні ім'я Василь, а після віддав наказ жителям Києва пройти обряд хрещення.

Слідом за столицею поширення нової релігії, що супроводжувалося зведенням церков, почалося в інших містах. Процес затягнувся на кілька століть і після смерті Володимира був продовжений його сином - Ярославом Мудрим.

Точну дату хрещення Русі до сих пір не довели історики, так як немає ніяких документів, які підтверджували б, що Русь хрестили саме 28 липня. Але ця дата, найімовірніше, приурочена до дня смерті князя Володимира, який помер в 1015 році.

Історичне значення хрещення Русі - України

Офіційним святом День хрещення Київської Русі в Україні став 25 липня 2008 року. Його запровадив третій президент України Віктор Ющенко. У перший раз вітаючи українців з днем хрещення Київської Русі - України, Ющенко нагадав, що це свято є символом єдності державного і духовного начала України. Воно фіксує в собі кілька важливих значень - спадкоємність тисячолітньої історії країни і нації, а також неподільність українського народу.

Слід зазначити, що незважаючи на те, що День хрещення Київської Русі - державне свято, він є робочим днем. У 2018 році він випадає на вихідний день, суботу, тому українці зможуть відпочивати в це світле православне свято.

Як святкують хрещення Русі в Україні?

У День хрещення Русі по всій Україні збираються тисячі віруючих на урочисті богослужіння, після закінчення яких здіснюють традиційний хресний хід. Також у багатьох містах проводяться культурні та просвітницькі заходи.

У 2018 році в день хрещення Русі в Києві заплановано урочисті богослужіння на Володимирській гірці та у Святій Лаврі, а також подячний молебень, де можна вклонитися великим святиням. В ніч з 27 на 28 липня в Києво-Печерській лаврі пройде урочисте всенічне бдіння, а вдень перед Успенським собором відбудеться Божественна літургія з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, як будуть відпочивати українці на свята в 2018 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?