Хрещення Київської Русі: історія свята в Україні та програма заходів
Категорія
Культура
Дата публікації

Хрещення Київської Русі: історія свята в Україні та програма заходів

Хрещення Київської Русі: історія свята в Україні та програма заходів
Джерело:  online.ua

У 2018 року православні християни відзначатимуть 1030-ту річницю з дня Хрещення Київської Русі. Це світле свято щорічно відзначається 28 липня, в день пам'яті Святого рівноапостольного князя Володимира - хрестителя Київської Русі. ONLINE.UA підготував добірку заходів, запланованих в Києві в День Хрещення Київської Русі, а також розповість про історію свята та яке історичне значення воно має для України.

Хто хрестив Київську Русь: історія свята

Хрещення Київської Русі відбулося в 988 році. Цей процес провів князь київський Володимир Святославич, який проголосив християнство державною релігією.

Згідно з історичними даними, спочатку князь Володимир охрестився сам. Це сталося в Херсонесі. Повернувшись до Києва, він хрестив своїх синів, дружин і підданих, а після віддав наказ провести масове хрещення населення в Дніпрі.

В історичних літописах говориться, князь Володимир, провівши Хрещення Київської Русі, лише продовжив процес християнізації українських земель. Відомо, що ще в 860 році відбулося хрещення князя Аскольда, який, за деякими даними істориків, також намагався хрестити киян, але в 882 його вбили. При ньому були організовано кілька Християнського громад в Києві, що підтверджує договір Русі з Константинополем, укладений в 941 році.

Але масштабний розвиток хрістіантсва на Русі почався при святій княгині Ользі, бабусі князя Володимира. Її охрестили в столиці Візантії ще в 955 році. Після смерті Святого рівноапостольного князя Володимира процес розвитку християнства на Русі продовжив його син, Ярослав Мудрий.

У 2008 році День Хрещення Київської Русі став державним святом України, так як має величезне історичне значення для країни. Його запровадив третій президент України Віктор Ющенко.

День Хрещення Київської Русі 2018: програма заходів в Києві

На честь 1030-ї річниці Хрещення Київської Русі Українська православна церква проведе урочисті молебні і Хресні ходи.

24 липня: Українська автокефальна православна церква проведе Хресний хід, який почнеться на Андріївському узвозі, пройде через Михайлівську площу і завершиться на Володимирській гірці. Захід заплановано з 09:00 до 13:30. Крім Хресного ходу, будуть проведені молебні біля пам'ятників княгині Ользі, апостолу Андрію Первозванному та просвітителям Кирилу і Мефодію.

27 липня: Українська православна церква (КП) проведе урочисте богослужіння у Володимирському патріаршому кафедральному соборі на вулиці Шевченка, біля якого з 17:00 розпочнеться Всенічне бдіння.

Українська православна церква (МП) о 13:00 27 липня проведе молебень на Володимирській гірці, а о 13:30 почне Хресний хід зі святинями, який завершиться біля Києво-Печерської лаври. Увечері біля Успенського собору почнеться Всенічне бдіння.

28 липня: УПЦ КП о 09:30 проведе Божественну літургію, а о 11:30 почне Хресний хід - Молитва за Україну і за єдину Помісну Українську Православну Церкву.

УПЦ (МП) в День Хрещення Київської Русі о 08:00 проведе урочисту Божественну літургію, під час якої віруючі зможуть поклонитися святиням.

Слід зазначити, що в зв'язку з урочистими заходами з нагоди Дня Хрещення Київської Русі в центрі Києва буде тимчасово перекрито рух транспорту.

- 24 липня обмежать рух з 12:00 до 13:00 на Андріївському узвозі (від будинку № 23 по вул. Володимирській), вул. Десятинної (від вул. Володимирської до пл. Михайлівській), пл. Михайлівській, вул. Трьохсвятительській (від пл. Михайлівській до вул. Костьольній).

- 27 липня з 11:00 до 16:30 рух перекриють на вул. Трьохсвятительській (від пл. Михайлівській до пл. Європейської), вул. Хрещатик (від вул. Михайлівській до пл. Європейської), Володимирському узвозі (від пл. Поштовій до пл. Європейської), Парковій дорозі (від алеї Героїв Крут до вул. Михайла Грушевського), вул. Михайла Грушевського (від вул. Шовковичної до пл. Європейської).

- 28 липня з 12:00 до 13:30 тимчасово обмежать рух транспорту на бульварі Тараса Шевченка (від будинку №20 до будинку № 14), вул. Володимирській (від будинку №56 до пл. Софійській), Володимирському проїзді (від пл. Софійській до пл. Михайлівській).

Раніше ONLINE.UA повідомляв, коли і як в Україні відзначають Хрещення Київської Русі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?