День Хрещення Русі: історія свята в деталях
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

День Хрещення Русі: історія свята в деталях

День Хрещення Русі: історія свята в деталях
Джерело:  online.ua

Через кілька днів, 28 липня, в Україні відзначатимуть велике та світле православне свято - День Хрещення Русі. Коли було прийнято християнство на українських землях, хто хрестив Русь та інші цікаві факти про Хрещення Русі розповість ONLINE.UA.

День Хрещення Русі в Україні: коли з'явилося християнство

Християнство на Русі з'явилося задовго до її хрещення. За легендою, звернути українців в православну віру ще в 867 році намагався князь Аскольд. Але першою християнкою в Київській державі стала равнопрестольна княгиня Ольга - в 957 році під час візиту в Константинополь (сьогодні - Стамбул) вона прийняла православ'я, щоб укласти мир з імператором Костянтином, який після хрещення Ольги пообіцяв визнати Русь рівною по статусу з його Великої Імперією.

Після хрещення княгиня Ольга так і не отримала обіцяних привілеїв від Візантії, а в суспільстві на Русі тривали сплески повернення до слов'янської вірі. Поставити крапку в релігійних суперечках представилося князю Володимиру Святославовичу, онукові княгині Ольги. Але на шляху до проголошення християнства на Русі йому довелося пройти безліч випробувань.

Історія хрещення Київської Русі

Спочатку князь Володимир був язичником. В історичних літописах описують його як жорсткого і злопам'ятного правителя, який любив гучні бенкети і розваги. Але прагнучи об'єднати слов'янські землі, князь Володимир вирішив відмовитися від своєї віри і стати християнином.

Відомо, що рішення про християнство князь Володимир прийняв на тлі ослаблення Візантії. Отримати підтримку Імперії йому вдалося тільки завдяки договору, за яким князь Володимир пообіцяв допомогти імператору Костянтину подавити повстання на східних кордонах Візантії, за що в обмін останній зобов'язався віддати київському князю в дружини свою сестру Анну, а також сприяти поширенню христіанства на Русі.

Але і тут імператор не поспішав виконувати зобов'язання, через що князю Володимиру довелося захопити візантійську колонію на березі Чорного моря, в результаті чого Херсонес впав під натиском київської дружини. Тоді імператору нічого не залишалося, як виконати обіцянки та видати заміж за Володимира царівну Анну, але за умови, що київський князь прийме християнство.

Хрещення князя Володимира відбулося в Херсонесі (Корсуні), після чого він повернувся до Києва і охрестив спочатку своїх дітей і підданих, а після наказав усім киянам пройти обряд хрещення - "Хто не прийде завтра на річку - багатий чи бідний, жебрак або раб - буде мені ворог", заявив тоді Володимир. У День хрещення Київської Русі біля берегів Почайни (на притоках Дніпра) за наказом князя зібралися жителі міста. Їх хрещення здійснювали корсунські і візантійські священики, які прибули на Русь разом з царівною Анною.

За легендою, хрещенню Русі також передувала ще одна серйозна подія, після якої князь Володимир прийняв тверде рішення хрестити Русь. Перед хрещенням в Корсуні (Херсонесі) київський князь захворів і раптово осліп, але після Таїнства Хрещення до нього відразу ж повернувся зір,. Тоді Володимир вигукнув - "Тепер я пізнав Бога істинного!".

Після хрещення Русі в Києві почалося будівництво християнських храмів, а сам Володимир з жорстокого і аморального правителя перетворився в щедрого і терпимого. Він влаштовував при дворі благодійні обіди для бідних людей і свята для простого народу, знищив всі язичницькі капища, а ідолів спалив або затопив.

Хрещення Київської Русі - України: історичне значення свята


 
Історичне значення хрещення Русі величезне, так як воно в корені змінило життя та історію України. З його допомогою до християнського світу долучилася найвіддаленіша і велика частина Східної Європи. Процес поширення християнства на Русі зайняв кілька століть, але вже до 12-го століття, за даними істориків, майже всі слов'янські землі прийняли християнство. Християнство на Русі сприяло розповсюдженню книжкової традиції і грамотності, появі нових архітектурних форм і розвитку національного мистецтва.

В Україні День Хрещення Русі було проголошено державним святом в 2008 році. Його щорічно відзначають тисячі віруючих по всій країні, які збираються на урочисті богослужіння і беруть участь в Хресних ходах, які проводять православні храми України.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, як святкуватимуть День Хрещення Русі в Україні в 2018 році, а також які заходи заплановані в Києві в цей день.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?