День Хрещення Русі: цікаві факти про свято
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

День Хрещення Русі: цікаві факти про свято

День Хрещення Русі: цікаві факти про свято
Джерело:  online.ua

28 липня 2021 року в Україні святкуватимуть 1033-ту річницю з дня Хрещення Русі. Це свято, яке йде корінням в X століття, відзначається в нашій країні на державному рівні з 2008 року. Пропонуємо добірку цікавих і маловідомих фактів про те, хто і коли хрестив Русь, а також про традиції святкування Дня хрещення Київської Русі в Україні.

Джерело: ONLINE.UA

Коли хрестили Київську Русь - точна дата

28 липня був прийнятий православною церквою як день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира, як день, коли в 988 році він прийняв хрещення сам, а після хрестив киян у водах Дніпра. Ця дата в багато чому вважається умовною, так як в істориків немає єдиної думки і підтвердження того, що хрещення Русі відбулося саме в 988 році.

У літописах є інформація, що християнство на землях Русі з'явилося задовго до того, як князь Володимир хрестив Русь. Історичні дані свідчать про те, що ще князь Аскольд у 882 році намагався впровадити християнство, але повноцінно початок поширенню православ'я на Русі поклала свята княгиня Ольга, яка прийняла хрещення в Константинополі в 955 році.

Чому князь Володимир вирішив хрестити Русь?

Історики називають кілька причин, які спонукали князя Володимира Великого хрестити Русь. Головною з них стало бажання київського князя об'єднати слов'янські землі, щоб зміцнити державу. Він розумів, що для цього потрібна єдина релігія.

За переказами, в 986 році князь Володимир пройшов "випробування вір". Він прийняв послів від католиків, мусульман та іудеїв, які пропонували йому прийняти свою віру. У літописах зазначено, що князь Володимир знайшов безліч аргументів проти цих вір і віддав перевагу християнству, так як за допомогою цієї релігії можна було ще й зміцнити зв'язки з Візантією.

Зцілення князя Володимира перед хрещенням Київської Русі

Є інформація, що хрещенню Русі передувала ще одна подія, яка укріпила віру князя Володимира ще більше. Перед хрещенням київський правитель сильно захворів і раптово осліп, але пройшовши Таїнство Хрещення до нього відразу повернувся зір.

Після цього чудесного зцілення князь Володимир вигукнув, що "Тепер я пізнав Бога істинного!". Він був упевнений, що прозріння до нього прийшло тільки завдяки прийняттю християнства, тому твердо вирішив хрестити Київську Русь і всіх жителів держави.

З жорсткого правителя в щедрого государя: як хрещення Русі змінило князя Володимира

Відомо, що до хрещення Русі князь Володимир поклонявся язичництву і був жорстоким правителем, який любив гучні бенкети. Після того, як сам прийняв християнство і охрестив киян, він сильно змінився.

Згідно з історичними даними, після хрещення Русі князь Володимир почав влаштовувати при дворі свята і благодійні обіди для простих людей, а також почав будівництво християнських храмів. Одними з перших з'явилися Десятинна церква, на яку князь виділив десяту частину своїх доходів, і Межигірський Спасо-Преображенський чоловічий монастир. При церквах почали відкриватися школи та бібліотеки. У Десятинній церкві був похований князь Володимир і його християнська дружина Анна.

Поява перших гривень

У момент хрещення Київської Русі виник дефіцит грошей в державі. У зв'язку з цим почали з'являтися перші гривні, відлиті з монет, які раніше вийшли з обігу. Зразками для них послужили візантійські монети того часу. На більшості монет Володимира зображено князя, що сидить на престолі, і розміщено напис: "Владімѣр' на столѣ" (Володимир на престолі).

День хрещення Київської Русі - України: як з'явилося державне свято

День хрещення Київської Русі заснували державним святом в Україні в рамках святкування 1020-річчя хрещення, в 2008 році. Відповідний указ підписав тодішній президент Віктор Ющенко. Указ про свято називався "Про День хрещення Київської Русі-України". Такою назвою указу відзначали, що саме Україна є спадкоємцем історичних традицій Київської Русі.

Російські претензії на історію України

Росія використовує День хрещення Русі в якості історичних претензій до України. Російська влада вважає, що хрещення Русі князем Володимиром пов'язано саме з Москвою, а не з Києвом.

При цьому День хрещення Русі став офіційним святом в РФ тільки в 2010 році, через два роки, як аналогічне свято було введене в Україні. У наявних історичних даних про поширення християнства на Русі також не згадується сучасна російська територія. Більш того, в літописах є інформація, що саме на російській території довго зберігалися язичницькі культи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?