Сім історичних святинь пронесуть вулицями Києва
Категорія
Культура
Дата публікації

Сім історичних святинь пронесуть вулицями Києва

Сім історичних святинь пронесуть вулицями Києва
Джерело:  news.church.ua

27 і 28 липня в Києві відбудеться святкування чергової річниці Хрещення Русі. Основні заходи проходитимуть на Володимирській гірці та в Києво-Печерській Лаврі.

Представники духовенства відзначають, що в рамках святкування 1030-ої річниці Хрещення в Києві віруючі зможуть вклонитися унікальним християнським реліквіям. Серед них: мощі князя Володимира, священномученика Климента - єпископа Римського, святого апостола Андрія Первозванного.

Після урочистого молебню і хресного ходу святині будуть цілодобово доступні для поклоніння в Києво-Печерській Лаврі, в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських.

Воістину унікальним є те, що всі ці реліквії були зібрані духівниками в один час і в одному місці, щоб кожен з тих, хто прийшов на святкування православних міг помолитися і попросити допомоги в своєму горі або в своїй справі.

Так, наприклад, Андрію Первозванному зазвичай моляться моряки і всі ті, чиї справи пов'язані з морськими плаваннями. Поминають Андрія Первозванного і з проханнями про підтримку для захисників своєї Вітчизни. Підносять йому молитви і про єднання народу під Христовим початком, що особливо актуально в умовах конфліктів, що розривають Україну.

Крім того, стопа Андрія Первозванного буде нагадувати віруючим про те, як апостол Андрій, пройшовши по Дніпру, прийшов до того місця, де зараз стоїть наша столиця, і за багато років до Хрещення Русі передрік, що на цьому місці засяє велика благодать Божа.

Мощам князя Володимира, як правило, моляться батьки, чиї діти страждають від хвороб. Як за життя князь не залишав без уваги своїх численних дітей, так і після своєї смерті сприяє він їх зцілення - як батьки, так і самі малюки можуть прикластися до ковчега зі святинею, вимовляючи просту, але чисту молитву від серця, просячи зцілення.

На урочистому молебні також будуть мощі священномученика Климента, єпископа Римського, які Володимир Великий отримав в дар при прийнятті святого Хрещення. Довгий час глава святого Климента була єдиною святинею, яка об'єднувала новохрещених на нашій землі.

На святий гірці єдині молитви також будуть піднесені перед Зимненської ікони Божої Матері, якій князь Володимир благословив свого сина Всеволода на шлюб.

Про тих, хто своїм подвигом захистив православну віру від комуністів, нагадає ікона з часткою мощей священномученика Володимира, митрополита Київського. До речі, в цьому році пройшло 100 років від дня його мученицької кончини.

Роль і місце Київсько-Печерської Лаври для православ'я підкреслить ікона з часткою мощей святого преподобного Серафима Саровського. Перед тим, як піти в Саров і заснувати там монастир, цей найбільший угодник Божий спеціально прийшов в Києво-Печерську Лавру і попросив благословення у її старців. Преподобний Серафим Саровський відомий сталися за його молитвою численними чудесами, своєю лагідністю і чудовим настановою: "Стяжи дух мирний, і навколо тебе спасуться тисячі".

Також паломники матимуть можливість вклонитися святим мощам великомученика Георгія Побідоносця, якого здавна просять про заступництво, захист від зла і ворогів - як для себе і рідних, так і для чужих людей. Цю святиню Києво-Печерській Лаврі передали афонські ченці в знак єдності між Святою Горою і Лаврою, засновник який в свою чергу взяв благословення на Афонській горі, щоб боротись на Київських схилах.

Супроводжувані віруючими, ці сім святинь пройдуть вулицями Києва, благославляя і захищаючи столицю нашої країни і всіх її жителів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?