Втратять щирого союзника: Ердоган висунув гучні погрози США
Категорія
Політика
Дата публікації

Втратять щирого союзника: Ердоган висунув гучні погрози США

Втратять щирого союзника: Ердоган висунув гучні погрози США
Джерело:  Reuters

Вашингтон може втратити щирого союзника в особі Анкари, якщо американська влада не змінить своє ставлення до Туреччини. Йдеться про погрози з боку Трампа ввести санкції проти Туреччини, влада якої відмовляється звільнити американського пастора Ендрю Брансона, якого в Туреччині звинувачують в шпигунстві.

З погрозами на адресу США виступив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, передає ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

"Сполучені Штати введуть щодо Туреччини серйозні санкції за тривалий арешт пастора Ендрю Брансона, великого християнина, сімейного і прекрасного чоловіка",- раніше написав на своїй сторінці в соцмережі Трамп.

Ердоган вважає ці погрози шантажем, але запевняє, що турецька влада не відступить від своєї принципової позиції навіть перед ризиками введення американських санкцій.

"Ніхто не може вказувати Туреччини. Ми ніколи не потерпимо погроз від кого б то не було. Верховенство закону існує для всіх. Не може бути винятків",- раніше коментував загрози Трампа міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

Він нагадав, що американського пастора затримали в 2017 році за підозрою в шпигунстві, зв'язках з терористами і участі в держперевороті в Туреччині. В даний час його перевели з камери під домашній арешт через погіршення здоров'я. За турецьким законодавством, заарештованому загрожує 35 років в'язниці.

Питання звільнення американця також піднімалося на недавніх переговорах держсекретаря США Майкла Помпео з главою турецького МЗС. Сторони так і не прийшли до єдиної угоди.

При цьому в Туреччині вважають, що не тільки ситуацією з пастором Вашингтон намагається підірвати стратегічне партнерство з Туреччиною, яке було міцним і взаємовигідним тривалий час. Йдеться про постачання Анкарі винищувачів п'ятого покоління F-35, які раніше Туреччина придбала у США. У Вашингтоні загрожують, що відмовляться постачати літаки Туреччини через те, що Анкара придбала у Росії зенітно-ракетні системи С-400.

"Тепер вони почали нам ще й погрожувати. Якщо ви нам їх не поставите, то ми звернемося до Міжнародного арбітражного суду",- підкреслив Ердоган.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Ердоган виступив з гучною заявою на адресу Ізраїлю.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?