Понад 400 років тому була відкрита перша перемінна зірка
Категорія
Технології
Дата публікації

Понад 400 років тому була відкрита перша перемінна зірка

Понад 400 років тому була відкрита перша перемінна зірка
Джерело:  online.ua

З періодичністю в 11 місяців у сузір'ї Кита загоряється "нова" зірка Міра, стаючи видимою неозброєним оком, передає ONLINE.UA. Увесь інший час її не так то і просто знайти, навіть озброївшись телескопом. Але у своєму максимальному блиску вона стає однією з найяскравіших зірок на небосхилі.

Першим відкрив її фрісландський (Нідерланди) пастор Давід Фабріціус. В ніч на 3 серпня 1596 року він помітив нову зірку у сузір'ї Кита. Помилково оцінивши її як зірку, що з часом зникне і ніколи більше не з'явиться , Фабріціус записав свої спостереження. Але через 23 роки йому знову вдалося побачити зірку на тому ж місці. Так в астрономії з'явилося поняття перемінної зірки.
З 1659 року по 1682 рік за нею вів пильне спостереження відомий польський астроном Ян Гевелій. Саме він і дав зірці назву Міра (лат. дивовижна).

Сузір'я Кита розташовується в Південній частині неба, а Міра знаходиться недалеко від відомих «водних» сузір'їв - Водолія, Риб і Ерідана.
Міра - зірка подвійна і знаходиться у 417 світових роках від нас. Міра А - червоний гігант, ця стадія еволюції зірки, безпосередньо передує її колапсу. Пульсуюча перемінна зірка з періодом у 332 дні. Міра В - білий карлик, навколо якого обертається акреційний диск газу, що перетікає з зірки А.

У 2007 році ультрафіолетовий орбітальний телескоп GALEX виявив у Міри кометоподібний хвіст, довжиною приблизно 13 світових років. Міра А скидає з себе приблизно одну масу Землі кожні 10 років, що і призвело до утворення величезного газового хвоста в просторі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?