Вбивство російських журналістів, які знімали фільм про ПВК Вагнера в ЦАР: з'явилися нові подробиці
Категорія
Світ
Дата публікації

Вбивство російських журналістів, які знімали фільм про ПВК Вагнера в ЦАР: з'явилися нові подробиці

Вбивство російських журналістів, які знімали фільм про ПВК Вагнера в ЦАР: з'явилися нові подробиці
Джерело:  Reuters

Вбиті в ЦАР російські журналісти Олександр Расторгуєв, Орхан Джемаль і Кирило Радченко, які приїхали в Африку зняти фільм-розслідування про російських найманців, перед смертю несподівано змінили маршрут прямування. Не виключено, що їх підставив водій.

Нові подробиці загадкової загибелі трьох російських журналістів в ЦАР повідомляє агентство Reuters, передає ONLINE.UA.

У Центрі управління розслідуваннями повідомили, що російські журналісти повинні були прибути в столицю ЦАР 30 липня, але прилетіли в Бангі на два дні раніше. У них була запланована зустріч із співробітником миротворчої місії ООН на ім'я Мартін, але зустрітися з ним Радченко, Расторгуєву і Джемалю так і не вдалося. Відомо, що саме Мартін порадив групі російських журналістів водія на ім'я Б'єнвеню Ндувокама - він був французом і погано говорив по-англійськи, а журналісти не знали французьку мову, тому погано розуміли водія.

За даними джерела, спочатку російські журналісти хотіли відвідати головну базу російських "інструкторів" в Беренго, але їх туди не пустили. Тоді журналісти вирушили в інші райони республіки, де розміщені російські найманці. Вони відвідали місто Сібю, а потім планували відправитися в Бамбарі, розташованому недалеко від золотих копалень Ндассіма, де ведуть розкопки російські компанії - гірничодобувна Lobaye Invest і охоронна Sewa Security Service, які раніше французькі ЗМІ пов'язували з Євгеном Пригожиним, що має відношення як до Кремля, так і до ПВК "Вагнер".

Як з'ясувалося, з Сібю російські журналісти з невідомої причини не вирушили на схід, в сторону Бамбарі і золотих копалень, а поїхали на північ, у бік Декоа. Ця дорога вважається небезпечною - там часто зустрічаються грабіжники, хоча вони зазвичай нікого не вбивають. Саме на цій дорозі і були при дивних обставинах вбиті російські журналісти.

Вижив під час нападу тільки водій. Він розповів, що на шляху їх зупинили десять озброєних людей, які відкрили вогонь. Йому самому вдалося сховатися і вижити, а російські журналісти загинули відразу ж на місці. При цьому деякі західні ЗМІ стверджують, що журналістів спочатку викрали, потім допитали, а потім вбили. У МЗС РФ вважають, що російські журналісти загинули в результаті нападу невідомих із метою пограбування, але в ЦУР не виключають, що Радченко, Расторгуєв і Джемаль поплатилися життям за свою діяльність.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що СБУ оприлюднила нові записи переговорів екс-ватажка "ЛНР" Плотницького з ватажком "вагнеровців".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?