Гардеробна - не розкіш: 10 правил планування ідеальної кімнати
Категорія
Технології
Дата публікації

Гардеробна - не розкіш: 10 правил планування ідеальної кімнати

Гардеробна - не розкіш: 10 правил планування ідеальної кімнати
Джерело:  online.ua

Про окрему гардеробну кімнату багато хто мріє з дитинства. У фільмах вона виглядає не просто як місце для зберігання одягу, а як закритий особистий простір - щось на кшталт рафінованої версії будиночка на дереві. У звичайній міській квартирі, звісно, доведеться рахуватися з реаліями, але зробити приміщення комфортним і затишним все одно можна. Всупереч стереотипам, гардеробна - не тільки жіночий атрибут: чоловік, який любить порядок, теж навряд чи відмовиться від такого практичного рішення. До слова, про стереотипи - їм присвячений наш перший пункт.

Правило 1: Забути про красиві картинки з кіно та журналів

Фото: Andrey Sokruta workshop

Безумовно, гардеробну можна і потрібно облаштовувати так, щоб все в ній виглядало гарно та охайно. Але згадайте, як її інколи зображують: величезна нічим не зайнята площа, через яку господиня кімнати дефілює, приміряючи плаття і туфлі, туалетний столик розміром з кухонний острів, масивні пуфи в кожному кутку; а взуття і капелюшки розставлені і розвішані так, що виглядають як елементи декору. Мило, але не практично.
Навряд чи ви зробите гардеробну кімнату розміром зі шкільний спортзал, а тому кожен сантиметр повинен бути задіяний. А ще простір потрібно організовувати так, щоб в ньому було легко підтримувати чистоту, тому зайві збирачі пилу ні до чого.

Правило 2: Заздалегідь визначити, на скількох людей розрахована гардеробна

Фото: Andrey Sokruta workshop

Коли ви живете з сім'єю, логічніше з самого початку робити гардеробну спільною (якщо, звичайно, дозволяє планування квартири). Тому що як би ви не старалися зробити простір особистим, з часом туди все одно перекочує безліч речей ваших співмешканців - під приводом «ну там же все одно ніхто не живе».

Правило 3: Місце є завжди

  Фото: Andrey Sokruta workshop

Якщо у вас великий будинок або простора квартира (наприклад, в новобудові), і є можливість використовувати для гардеробної цілу кімнату, то це прекрасно. Якщо немає - ситуація все одно не безвихідна. З цією метою можна використовувати комору або лоджію, або за допомогою перегородок зробити гардеробну у вітальні (в деяких старих будинках вони величезні) або спальні.

Правило 4: Геть непотріб

Фото: Andrey Sokruta workshop

Подивіться правді в очі: штани на випадок раптового схуднення або туфлі на незручних підборах для «особливого випадку» носитися НЕ будуть ніколи. А навіть коли привід з'явиться, мода і ваші власні смаки, ймовірно, зміняться. Тому непотрібні речі краще віддати на благодійність, щоб в гардеробній все вмістилося і залишилося місце для нових покупок.

Правило 5: Кожному - своє

Якщо гардеробна буде спільною для декількох людей, у кожного повинна бути своя зона - навіть якщо здається, що зручніше ділити все тільки по типу речей. Не зручніше, перевірено десятками гардеробних, які ми в дизайн-студії планували для найрізноманітніших замовників.

Правило 6: Знати своє місце

  Фото: Andrey Sokruta workshop

В ідеальній гардеробній повинні бути окремі відсіки для одягу на плечиках, головних уборів, взуття, білизни (зокрема, постільної, якщо її зберігання теж передбачається тут). Все це не так складно, як здається. Сильно спростять задачу пластикові контейнери, кошики, підвісні кофри.

Правило 7: Розмір має значення

  Фото: Andrey Sokruta workshop

Оптимальна глибина «шафи» в гардеробній - 50-60 см (європейський стандарт - 56). Між штангою для вішалок і «стелею» має бути не менше 5 см. Сумарно для речей на плечиках потрібно відвести не менше 1,5 м. Для полиці оптимальна ширина - 50-60 см. Для більш широких потрібні додаткові підпори, оскільки дошки можуть прогинатися. Глибина - від 40 см, висота - 35-40.

Правило 8: Погода в домі

Щоб речі не псувалися в гардеробній необхідно забезпечити хорошу вентиляцію і не допускати різких перепадів температур - в першу чергу це стосується тих випадків, коли вона розташована на лоджії.

Правило 9: Світло моє, дзеркальце

  Фото: Andrey Sokruta workshop

Рівномірне і досить яскраве світло необхідне, щоб в будь-який час доби можна було одягнутися і оцінити результат. З цією ж метою знадобиться дзеркало в повний зріст - воно може розташовуватися на дверцятах шафи або стояти окремо.

Правило 10: В ногах правди немає

Фото: Andrey Sokruta workshop

Для примірки взуття варто придбати 1-2 невеликих пуфи, а ще краще - спеціальні ящики з м'якою кришкою. Якщо вже займати місце - то з подвійною користю.

Про те, як облаштувати гардеробну, розповів дизайнер Андрій Сокрута, засновник інтер'єрної студії Andrey Sokruta workshop.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?