День Незалежності 2020: найбільш незвичайні факти про сучасну Україну
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

День Незалежності 2020: найбільш незвичайні факти про сучасну Україну

День Незалежності 2020: найбільш незвичайні факти про сучасну Україну
Джерело:  online.ua

День Незалежності України за традицією святкується 24 серпня. У 2020 році його відзначатимуть українці в 29-й раз. ONLINE.UA до свята підготував добірку найбільш незвичайних фактів про сучасну Україну, про які Ви могли не знати.

В Україні прийняли першу в світі Конституцію

Основний закон написав український козак Пилип Орлик в 1710 році. Перша українська Конституція мала назву «Конституція прав і свобод війська Запорізького». У США Конституцію прийняли в 1787 році, а у Франції та Польщі - тільки в 1791.

Київ був одним з найбільших міст Європи

До руйнування в 1240 році Київ вважався одним з найбільших міст Європи. Площа української столиці в 50 разів більше Лондона і в 10 разів більше Парижа.

Найкоротша головна вулиця країни в Європі

Центральна вулиця Києва, Хрещатик, яка є головною вулицею України, вважається найкоротшою в Європі. Вона починається від Європейської площі, проходить через Майдан Незалежності і закінчується Бессарабською площею. Її довжина становить 1225 м.

Географічний центр Європи

Саме в Україні знаходиться географічний центр Європи. Він розташований в селищі Ділове на правому березі річки Тиси поблизу від відомого Карпатського біосферного заповідника в 20 км від міста Рахова. На Тисі проходить українсько-румунський кордон, а недалеко від неї стоїть стела з геодезичним знаком, на якому написано: "Постійне, точне, вічне місце". Географічний центр Європи в Україні встановлений у 1887 році. Це місце було вимірювано максимально точно за допомогою спецапарата зі шкалою меридіанів і паралелей, виготовленого в Австро-Угорщині.

Найпотужніший і літак у світі

В Україні створено найпотужніший і найбільший літак у світі - Ан-225 "Мрія", вага якого досягає 640 тонн. Українська "Мрія" може підняти в повітря вантаж вагою в 150 тонн або вмістити 80 легкових автомобілів. Довжина літака досягає 84 м, а висота - 18 м. Він довше найбільшого з "Боїнгів" на 8 м.

Найглибша станція метро в світі

Станція метро "Арсенальна", яка розташована на Святошинсько-Броварській лінії в підземці Києва, йде в глибину на 105,5 метрів. За рахунок цього вона є найглибшою в світі.

Один з найбільш відвідуваних McDonald's в світі

Київський ресторан швидкого харчування McDonald's, розташований біля залізничного вокзалу, є одним з найбільш відвідуваних у світі. Він входить до трійки найбільш відвідуваних закладів мережі з 33 тисяч ресторанів фаст-фуду мережі McDonald's.

Українська пісня - символ Різдва у всьому світі

Найвідомішою в світі різдвяною піснею є Carol of the Bells або Ring Christmas Bells, яка отримала всесвітню популярність в музичній обробці українського композитора Миколи Леонтовича. У мережі різні виконання Щедрика набирають мільйони переглядів.

Світовий рекорд зі стрибків з жердиною

Український легкоатлет Сергій Бубка 31 липня 1994 року встановив світовий рекорд, зробивши стрибок з жердиною на 6,14 м. До сих пір цей рекорд ніхто не перевершив.

Найдовший духовий музичний інструмент в світі

Українська трембіта є найдовшим музичним інструментом в світі. Трембіта є дерев'яною трубу довжиною до чотирьох метрів і діаметром близько 30 мм, що розширюється в розтрубі. Мелодію трембіти чутно на відстані 10 кілометрів.

У світі є шість лавр, три з них - в Україні

Лавра - це великий багатолюдний монастир, привілейоване місце. Подібний статус може отримати далеко не кожна обитель. У світі називатися лаврою мають право лише шість монастирів. Три з них знаходяться в Україні. Це Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра в Києві, Свято-Успенська Лавра в Почаєві і Святогірська Свято-Успенська Лавра в Донецькій області.

Український письменник - самий прославлений в світі

Український письменник Тарас Шевченко є самим прославленим в усьому світі. Йому спорудили 1 384 пам'ятника, 1256 з яких розміщені в Україні. Для порівняння - російському поету Олександру Пушкіну в світі спорудили не більше 300 монументів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у неділю і понеділок, 23 та 24 серпня, в Києві перекриють рух на кількох центральних вулицях. Обмеження руху по центру Києва пов’язано з проведенням заходів на День Незалежності 2020

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?