Глави Сербії та Косово вперше публічно заявили про готовність змінити кордони
Категорія
Політика
Дата публікації

Глави Сербії та Косово вперше публічно заявили про готовність змінити кордони

Глави Сербії та Косово вперше публічно заявили про готовність змінити кордони
Джерело:  Politico

Президенти Сербії і Косово Олександр Вучич і Хашим Тачі публічно заявили, що готові до зміни кордонів заради досягнення історичного мирного врегулювання конфлікту, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Politico.

Мова про це зайшла на панельній дискусії в Австрії 25 серпня. На цьому засіданні голови Сербії і Косово вперше відкрито виступили за ідею зміни кордонів, чим, на думку експертів видання, поставили в скрутне становище лідерів ЄС, які виступають проти цього.

"Косово має намір досягти зобов'язуючої юридичної угоди з Сербією. Час зробити це зараз. У нас є невелике вікно можливостей. Це не легко. Це дуже, дуже складно. Ось чому всі повинні підтримати це", - заявив президент Косово.

У свою чергу сербський лідер Олександр Вучич розкритикував позицію ЄС з питання зміни кордонів Сербії та Косово. Він заявив, що вони з Тачі, як лідери республік, зобов'язані забезпечити своєму народу майбутнє.

"Чому вас так турбує те, що ми робимо? Ми робимо щось для майбутнього сербів і албанців. І ми повинні дбати про себе, нікому не завдаючи шкоди, не впливаючи на інших в регіоні", - заявив Вучич.

Єврокомісар з політики сусідства та переговорів про розширення ЄС Йоханнес Хан прокоментував заяву Вучича і Тачі. Він закликав сторони зробити все можливе, щоб угода щодо зміни кордонів між Косово і Сербією, якщо буде досягнута домовленість в цьому питанні, не дестабілізувала балканський регіон.

Нагадаємо, конфлікт між Сербією і Косово виник ще в 2008 році. Сербська сторона не визнає незалежності Косово. При цьому обидві країни прагнуть вступити в ЄС, але для цього їм потрібно вирішити територіальну суперечку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Меркель жорстко розкритикувала ідею щодо зміни кордонів на Балканах після того, як цю ідею висунули лідери Сербії і Косово.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?