Горіховий Спас 2018: традиції, заборони і оригінальні привітання у віршах та листівках
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Горіховий Спас 2018: традиції, заборони і оригінальні привітання у віршах та листівках

Горіховий Спас 2018: традиції, заборони і оригінальні привітання у віршах та листівках
Джерело:  online.ua

29 серпня 2018 року православні християни відзначатимуть Третій або Горіховий Спас, який закриває низку серпневих церковних свят, пов'язаних з домашнім господарством і польовими роботами. ONLINE.UA розповість історію Третього Спаса, його традиції, нагадає, що не можна робити на Горіховий Спас, а також поділиться оригінальними привітаннями у віршах та листівках.

Горіховий Спас 2018: історія 

Третій Спас ще називають Хлібним або Спасом на полотні, що пов'язано з релігійною стороною свята. Його історія бере свій початок в ті часи, коли була створена перша ікона, відома як Нерукотворний Образ Ісуса Христа.

За переказами, Нерукотворний Образ з'явився після того, як Ісус умив обличчя водою, а потім витер рушником - на цьому рушнику і відбився його лик. Цей рушник з нерукотворним зображенням Спасителя пізніше зцілив царя Авгаря з Едесси, а потім і багатьох інших стражденних. З тих пір християни 29 серпня відзначають Перенесення Нерукотворного образу Христа Спасителя, а в народі це свято отримало назву Горіховий або Хлібний Спас, так як до дати свята дозрівають горіхи і закінчується збирання зернових з полів.

Горіховий Спас 2018: традиції та обряди

На Горіховий або Хлібний Спас християни за традицією ходять в храм, де освячують горіхи з нового врожаю, хліб або коровай з борошна першого врожаю. Також в цей день господині готують частування зі "спасівських" ласощів і збирають за святковим столом всю сім'ю. Головними стравами на Горіховий Спас повинні бути свіжоспечений хліб і пироги з додаванням меду, яблук і горіхів.

Українці, за традицією, на Горіховий Спас ходять на ярмарки. Там, за повір'ям, потрібно обов'язково що-небудь придбати в цей день, щоб привернути достаток в будинок. Найціннішим придбанням на "горіховому" ярмарку вважається полотно - якщо з нього зшити одяг дитині або хворій людині, то можна захистити їх від хвороб.

Також на Горіховий Спас прийнято ходити в лазню, де паряться горіховими віниками. Такий обряд допомагає зміцнити здоров'я і захиститися на весь рік від недоброго ока.

Горіховий Спас 2018: прикмети

Третій Спас є святом, тісно пов'язаним з урожаєм, тому в цей день необхідно як слід попрацювати в полі й городі, щоб був урожай весь наступний рік. У цей день не можна відмовляти нужденним, а також сваритися і бажати комусь зла.

За прикметами, перший зібраний на Горіховий Спас горішок слід з'їсти самому, а другий віддати першій зустрічній людині - такий обряд залучає удачу на цілий рік.

Існують і погодні прикмети на Третій Спас. Вважається, що якщо до Горіхового Спасу лелеки полетять вже в теплі краї, то на Покрова (14 жовтня) буде холодно і можливо вдарять морози. Якщо ж птахи не відлетіли, то осінь і зима будуть теплими.

Також на Горіховий Спас прийнято гадати. Ще з давніх часів дівчата за допомогою горіхів визначали, яким буде рік в плані любові. Наприклад, якщо зірвати солодкий і стиглий горіх, то варто чекати великої любові, а якщо гіркий - то проблем у відносинах з коханим.

Під час збору горіхового врожаю також можна розколоти перший-ліпший горіх і дізнатися майбутнє. Якщо ядро буде стиглим - то це до достатку і благополуччя, гниле - до невдачі, а червиве - до біди.

Є прикмета, що якщо під час збору попадеться подвійний горіх, то його потрібно покласти в гаманець - він буде приманювати багатство весь наступний рік.

Горіховий Спас 2018: привітання у віршах і листівках

В этот светлый праздник, в Ореховый спас,
Поздравить хотим от всей души Вас!
Желаем здоровья Вам, большого достатка,
Успехов во всём, любви без остатка!
Путь солнце Вам всегда ярко светит
И будете Вы всех счастливей на свете!

Есть день такой, что посвящен Спасителю,
он спасом Ореховым тихо зовется,
встречают его тоже скромной молитвой,
когда хлеб из новой муки испечется!

Пускай же на спас, на Ореховый будет,
всем божье открытое благословение,
отведали хлеба, орехи собрали,
и в душах наступит одно всепрощение!

Есть много названий у Третьего спаса,
он хлебный, ореховый, еще полотняный,
отметим его мы молитвами в храме,
когда наступает рассвет уж багряный!

На стол мы поставим хлеб вкусный, румяный,
детишкам орехи для всех раздадим,
и вспомним сейчас мы Христа покаянно,
за веру его мы все благодарим!

Вже стигли горіхи в діброві,
Прийшов жаданий третій Спас,
Збираємо, радіємо врожаю,
Щоб було що відкласти про запас.

І кожний горішок з врожаю
Життєву і магічну силу має
Його потрібно в церкві освятити,
Щоб він надав нам сили жити.

У цей багряний серпень
Комори повні врожаю
Сонцем радісним зігріті,
Горішки й яблука великі.

Тож вітаю Вас зі Спасом,
щастя зичу та добра,
Щоб серпневим поцілунком,
Теплою була Зима!

Зі Спасом Хлібним я вас вітаю!
Любові достатку в домі бажаю!
Бажаю, щоб сонце завжди вам світило
І щоб вам щастя на сто років вистачило!

Раніше ONLINE.UA повідомляв, яких традицій дотримуються християни на Яблучний Спас.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?