В Україні вступив в силу новий закон про вивезення дітей за кордон
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні вступив в силу новий закон про вивезення дітей за кордон

В Україні вступив в силу новий закон про вивезення дітей за кордон
Джерело:  online.ua

З 28 серпня в Україні набув чинності закон, яким вносяться зміни в порядок вивезення дітей за кордон. Він дозволяє вивозити дитину за межі України на період до 30 днів одному з батьків, без нотаріального дозволу другого, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Державну прикордонну службу України.

За новими правилами, батько, з яким проживає дитина, має право самостійно приймати рішення про тимчасовий виїзд дитини за кордон, якщо у другого з батьків є заборгованість по аліментах більше 4 місяців. Раніше для цього потрібно було отримати нотаріальний дозвіл від другого батька, чим часто користувалися недобросовісні батьки, шантажуючи колишніх дружину або чоловіка і вимагаючи відмовитися від аліментів.

При цьому, за новими правилами вивозити дитину за кордон має право і той з батьків, який не проживає з дитиною. Але це право йому надається, якщо він є добросовісним платником аліментів. Правда, для цього потрібно отримати дозвіл у колишнього чоловіка або дружини, з якими проживає дитина.

"Дозвіл повинен бути наданий протягом 10 днів. В іншому випадку за спрощеним порядком в наказному провадженні таке рішення виносить суд", - підкреслили в ДПСУ.

Слід зазначити, що новий закон про вивезення дітей за кордон передбачає адмінвідповідальність, якщо батько порушують терміни перебування дитини за межами України. У разі подібного порушення батькові заборонять терміном на 1 рік вивозити дитину за кордон.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що депутати Верховної Ради прийняли законопроект про посилення покарання за несплату аліментів, згідно з яким злісних неплатників будуть саджати у в'язницю на строк до двох років.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?