Розкрита таємна схема Росії по фінансуванню пропаганди в Європі
Категорія
Світ
Дата публікації

Розкрита таємна схема Росії по фінансуванню пропаганди в Європі

Розкрита таємна схема Росії по фінансуванню пропаганди в Європі
Джерело:  BuzzFeed News

Російський уряд таємно фінансував кілька новинних порталів в Східній Європі, які публікували те, що диктує Кремль. Ці сайти були створені в 2014 році в Литві, Латвії та Естонії росіянином Олександром Корніловим, який входить до складу Координаційної ради російських співвітчизників в Естонії, яка виявилася інструментом зовнішньої політики Москви.

Таємна схема Росії по фінансуванню пропаганди в країнах Балтії була розкрита виданням BuzzFeed News, повідомляє ONLINE.UA.

Про те, що російський уряд таємно фінансує групу новинних сайтів стало відомо з листування в Skype і документів кримінальної справи агента Москви Корнілова в Естонії. Відзначається, що всі виявлені сайти мали одне і те ж ім'я - Baltnews. Вони відрізнялися тільки кодами країн і були позиціоновані як незалежні медіа-ресурси для російськомовного населення.

У листуванні Корнілова в Skype були виявлені список тем, затверджених для освітлення. Ці вказівки віддавав йому Олександр Связін, який є співробітником "Росії Сегодня", під керуванням якої знаходиться багато російських ЗМІ, включаючи "РИА Новости".

Переписка Корнілова і Связіна підтверджує, що створені в Балтії сайти підконтрольні Кремлю і є частиною пропагандистської операції РФ. Також повідомляється, що дані сайти працювали під партнерством організації Корнілова під назвою Altmedia, у якої були укладені контракти з групою Media Capital Holding BV, яка базується в Нідерландах, SPN Media Solutions DOO Beograd, зареєстрованої в Сербії.

Відповідно до фінансових звітів, у Altmedia не було співробітників, але її річний оборот становив до 3,5 млн євро. Всі ці доходи надходили з "зовнішніх" ринків. BuzzFeed News також з'ясував, посилаючись на документи українського суду, що це та сама компанія, яка таємно фінансувала українське відділення "РІА Новини".

Відзначається, що в 2016 році, після проблем з податковими органами Естонії і поліцією, Корнілов замість Altmedia став використовувати нову назву організації - Baltnewsmedia. Він уклав угоду з прокуратурою і уникнув тюремного терміну. Відомо, що Baltnews продовжує публікуватися в усіх трьох країнах Балтії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Києві затримали журналіста Кирила Вишинського, який очолював український відділ російського інформагентства "РИА Новости". Причиною затримання Вишинського стало викриття діяльності в Україні мережі медіаструктури, яка підконтрольна Росії - вона використовувалася країною-агресором для ведення гібридної іфнормаціонной війни проти України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?