Оприлюднено план по введенню миротворців на Донбас, від якого відмовилася Росія
Категорія
Політика
Дата публікації

Оприлюднено план по введенню миротворців на Донбас, від якого відмовилася Росія

Оприлюднено план по введенню миротворців на Донбас, від якого відмовилася Росія
Джерело:  news.liga.net

Україна і США представили детальний план по введенню миротворців ООН на Донбас, але в Росії відмовилися від нього, назвавши "розривом мозку". Деталі плану були оприлюднені Liga.net, повідомляє ONLINE.UA.

Видання відзначає, що план по введенню миротворців ООН на Донбас був розроблений спільно Києвом і Вашингтоном. Його представив в Москві спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер.

Ключовими деталями плану стало те, що миротворців потрібно залучити до розведення сторін, розмістити їх на лінії розмежування, направити в малонаселені райони Донбасу, а після цього ввести в окуповані Донецьк і Луганськ. Також в плані було зазначено, що вже на першому етапі миротворчої місії на сході України за російсько-українським кордоном у Новоазовська і Станиці Луганській повинен бути встановлений міжнародний контроль.

"Як тільки сили розведені, вогонь припинений, заручники звільнені, є міжнародний контроль на окупованому кордоні і ситуація стабілізувалася - починається запуск мінських угод. Всі деталі плану українські політики і дипломати не розкривають. Але він був узгоджений з союзниками, і Курт Волкер повіз його в Москву", - зазначає джерело.

При цьому в Москві категорично відмовилися від плану України та США. Там заявили, що Волкера в переговорах з українського конфлікту потрібно замінити іншим дипломатом, розцінивши його пропозиції як "окупацію регіону".

Зокрема, глава МЗС РФ Сергій Лавров на одній з останніх прес-конференцій висунув гучні звинувачення США по Донбасу. Він вважає, що Вашингтон хоче окупувати частину України. Також Лавров підкреслив, що поки Київ не надасть особливий статус ОРДЛО, то ніяких домовленостей по миротворцям не буде.

Українські дипломати вважають, що Москва перешкоджає введенню миротворців ООН на Донбас через те, що там доведеться провести чесні вибори під міжнародним наглядом, а не фейкове голосування, як цього хоче помічник Путіна по Донбасу Владислав Сурков. При цьому ще на початку 2018 року Путін заявляв, що Москва не проти введення миротворців на Донбас, але обговорення цього питання тривало, поки було вигідно Росії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що канцлерка Німеччини Ангела Меркель запропонувала Путіну план по введенню миротворців ООН на Донбас, який вони обговорили під час переговорів в Берліні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?