Вселенський патріархат відповів на погрози РПЦ щодо України
Категорія
Світ
Дата публікації

Вселенський патріархат відповів на погрози РПЦ щодо України

Вселенський патріархат відповів на погрози РПЦ щодо України
Джерело:  online.ua

Архієпископ Тельміський Іов (Геча) заявив, що абсолютно всі сучасні православні автокефалії, крім стародавніх патріархатів, були створені томосом Константинопольської церкви.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню Cerkvarium, коментуючи зусилля патріарха Варфоломія в Україні та протидію цьому з боку РПЦ, передає ONLINE.UA.

"Крім Вселенського патріархату, в історії православної церкви жодна інша помісна церква не проголошувала автокефалії... Кожна з новітніх автокефалій проголошувалася в прив'язці до політичних чинників, зокрема через здобуття державної незалежності. Однак при цьому мала більш глибокі причини: "забезпечити єдність церкви всередині кожної з цих держав, як і єдність між помісними церквами", - сказав він.

Окрім того, архієпископ пояснив, що РПЦ не має права надавати автокефалію українській, як і будь-якій іншій церкві, бо це є прерогативою Константинопольського патріархату, як першого серед православних центрів у світі.

"Цікаво підкреслити, що ніколи не було дано православній церкві в Росії томосу про автокефалію", - додав він.

Як повідомляв ONLINE.UA, офіційний Вашингтон підтримує Україну в боротьбі  за право мати єдину автокефальну православну церкву.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?