Кравчук заявив, що президентська Конституційна комісія є формальним органом
Категорія
Економіка
Дата публікації

Кравчук заявив, що президентська Конституційна комісія є формальним органом

Кравчук заявив, що президентська Конституційна комісія є формальним органом

Перший президент України Леонід Кравчук написав заяву про вихід з Конституційної комісії, про це він розповів в коментарі LB.ua, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ІА "УНІАН".

"Я написав заяву про вихід зі складу Конституційної комісії, оскільки вона фактично не працює. Сьогодні це формальний орган", - заявив Кравчук.

Екс-президент також зазначив, що законопроект президента Петра Порошенка про внесення змін до Конституції в частині закріплення європейського і євроатлантичного курсу України, який сьогодні буде розглянутий у Верховній Раді, не обговорювалося в рамках Конституційної комісії.

За його словами, створення Конституційної комісії для підготовки змін до Основного Закону ініціював сам президент, проте, останні пропозиції про зміну Конституції не були винесені на розгляд цього органу.

"А це вкрай важливе питання. Документ, поданий президентом до парламенту, не був наданий нам, не виносився на обговорення. Тому я подумав і вирішив, що таке вибіркове ставлення до Конституційної комісії неприпустимо", - додав Кравчук.

Нагадаємо, президент Порошенко затвердив персональний склад Конституційної комісії, яка підготує зміни до Конституції України, в березні 2015 року. До складу комісії, яку очолив прем'єр Володимир Гройсман, увійшли українські політики і фахівці з конституційного права.

Напередодні президент змалював контури майбутньої Конституції в частині децентралізації. За його словами, регіони отримають більше повноважень, проте сфери оборони, нацбезпеки, зовнішньої політики, боротьби з корупцією, забезпечення прав і свобод людини, територіальної цілісності країни залишаться у веденні центральної влади.

31 серпня 2015 року проект змін до Конституції був прийнятий в першому читанні.

У вересні 2017 року Гройсман сказав, що йому не потрібна нова Конституція, проте вже в лютому він повернувся до ідеї конституційної реформи в Україні і закликав парламент затвердити її в частині децентралізації і в частині повноважень парламенту і президента.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?