Росія виступила з резонансною заявою щодо провокацій в Азовському морі
Категорія
Україна
Дата публікації

Росія виступила з резонансною заявою щодо провокацій в Азовському морі

Росія виступила з резонансною заявою щодо провокацій в Азовському морі
Джерело:  online.ua

Офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова стверджує, що Росія має право оглядати судна в акваторії Керченської протоки та Азовського моря, оскільки це не суперечить нормам міжнародного права, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "ТАСС".

"Дії Росії щодо перевірки судів направлені виключно на забезпечення безпеки в акваторії Азовського моря та Керченської протоки. Вони не суперечать будь-яким нормам міжнародного права, які можуть застосовуватися до цієї акваторії. Право Росії здійснювати такі дії недвозначно підтверджується практикою інших держав, які реалізують свої суверенні права щодо внутрішніх вод", - сказала дипломатка.

За словами Захарової, правовий статус Азовського моря і Керченської протоки як внутрішніх вод Росії і України закріплений у двосторонніх угодах. Вона згадала про договір про російсько-український державний кордон від 28 січня 2003 року, а також договір про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 24 грудня 2003 року.

"Цим документом підтверджено, що, цитую: "Азовське море і Керченська протока історично є внутрішніми водами РФ і України", - сказала Захарова.

Як повідомляв ONLINE.UA, влада Євросоюзу заявила, що знає про ситуацію, що склалася в Азовському морі через провокації Росії, й пильно стежитимуть за нею.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?