Воював в Чечні і Україні: з'явилися нові дані про одного з отруйників Скрипаля
Категорія
Світ
Дата публікації

Воював в Чечні і Україні: з'явилися нові дані про одного з отруйників Скрипаля

Воював в Чечні і Україні: з'явилися нові дані про одного з отруйників Скрипаля
Джерело:  online.ua

Один з агентів ГРУ РФ, який брав участь в отруєнні колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки в британському Солсбері, раніше воював в Чечні і Україні. Йдеться про Руслана Боширова, справжнє ім'я якого Анатолій Чепіга.

Про це повідомляється в новому розслідуванні Bellingcat, передає ONLINE.UA.

За даними розслідувачів, Боширов (справжнє ім'я - Анатолій Володимирович Чепіга) народився в 1979 році на Далекому Сході. Він закінчив одне з російських елітних навчальних закладів для російських спецназовців і офіцерів. З 2001 року служив в одному з підрозділів російського спецназу під командуванням ГРУ, розташованому в Хабаровську. Підрозділ Чепіги брав участь у Другій Чеченській війні, а також спостерігався у українського кордону в кінці 2014 року.

На сайті далекосхідної філії державної військової організації наголошується, що Чепіга отримав більше 20 військових нагород під час служби. У період між 2003 і 2010 роками йому надали другу особу "Руслана Боширова". Під цим ім'ям він переїхав до Москви.

У столиці Бошіров закінчив Військову дипломатичну академію, також відому як "Консерваторія ГРУ" в Москві, отримавши чин полковника. У 2014 році Путін присвоїв Боширову звання Героя РФ, яке присуджується за "визнання служіння державі і людям Росії, включаючи героїчний вчинок". Відзначається , що цю нагороду Боширову вручили за проведення місії з підтримання миру ".

У Bellingcat підкреслили, що вже кілька незалежних джерел підтвердили особу Боширова. Один з них припустив, що відправити полковника з такою високою нагородою на польову роботу було б незвичайно, а це доводить, що "замовлення" на отруєння Скрипаля було зроблене на вищому рівні.

У МЗС РФ вже відреагували на нові дані розслідування по отруйникам Скрипаля. Офіційна представниця відомства Марія Захарова назвала їх "новим вкиданням", яке було зроблене після виступу британської прем'єрки Терези Мей в Радбезі ООН на тему зброї масового знищення.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що росіяни Олександр Петров і Руслан Боширов, які підозрюються в отруєнні колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля в британському Солсбері, навесні 2018 року намагалися перекинути до Швейцарії засоби для злому комп'ютерних мереж хімлабораторії в швейцарському Шпіці, де проводилось дослідження нервово-паралітичної речовини "Новачок".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?