В Україні і США відреагували на "ідею" Москви з обміну Сенцова
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні і США відреагували на "ідею" Москви з обміну Сенцова

В Україні і США відреагували на "ідею" Москви з обміну Сенцова
Джерело:  BBC

Російська ідея обміняти українського політв'язня Олега Сенцова на засуджених в США росіян є неповагою до прав людини, суверенітету України і верховенства закону.

Такий коментар зробили в Держдепі США після появи версії про те, що Москва готова обміняти Сенцова на Віктора Бута, Костянтина Ярошенка та Марію Бутини, які перебувають під вартою в США, передає ONLINE.UA з посиланням на ВВС.

"Будь-яка безглузда спроба Росії використовувати незаконне затримання громадянина України в якості бази для переговорів була б ще одним знаком того, що Росія з недостатньою повагою ставиться до прав людини, суверенітету України, і верховенства закону", - йдеться в заяві Держдепу США.

Там же підкреслили, що вважають незаконним звинувачення Сенцова в підготовці теракту. В американському відомстві назвали це звинувачення і арешт Сенцова цинічною помстою за позицію режисера по окупації Криму Росією.

В Україні повідомили, що Москва не ініціювала переговори щодо обміну Сенцова. Глава МЗС України Павло Клімкін зазначив, що російська сторона офіційно не повідомляла про це ні Київ, ні Вашингтон.

"Якщо вони в якийсь момент захочуть почати переговори про звільнення Сенцова, звичайно, я буду з ними говорити. Але вести якісь розмови з США, це буде через голову України ... США так робити не будуть. Я обговорював на багатьох зустрічах в Нью-Йорку і питання політв'язнів, і питання звільнення заручників - це 100% ", - зазначив Клімкін.

Міністр закордонних справ України впевнений, що поява інформації про скандальну ідею обміну Сенцова на засуджених в США росіян не випадкова. Він вважає, що таким чином Кремль "підвищує ставки, щоб почати знову торгуватися".

"Кого мають на увазі? Це ж класичні злочинці. Ідея поставити їх на один щабель, порівняти Олега Сенцова з невідомо ким", - обурений Клімкін.

Нагадаємо, Віктора Бута затримали в Таїланді в 2008 році і пізніше екстрадували в США, де росіянина визнали винним в спробі продати зброю терористам. Його засудили до 25 років в'язниці. Костянтина Ярошенка засудили в США до 20-річного тюремного терміну за контрабанду наркотиків, а Марію Бутину затримали влітку 2018 року - її звинувачують в роботі в якості іноземного агента без відповідної ліцензії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Кремлі заявили, що нічого не знають про ідею обміняти Сецнова на засуджених в США Бутину, Бута і Ярошенко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?