США виходять з Договору про дружбу з Іраном: причини радикального рішення
Категорія
Політика
Дата публікації

США виходять з Договору про дружбу з Іраном: причини радикального рішення

США виходять з Договору про дружбу з Іраном: причини радикального рішення
Джерело:  Associated Press

Вашингтон вирішив вийти з Договору про дружбу з Іраном. Таке рішення американська влада ухвалила після того, як Міжнародний суд ООН зобов'язав США зняти санкції з Ірану.

Про радикальне рішення США денонсувати Договір про дружбу з Іраном повідомив держсекретар США Майк Помпео, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на АР.

Помпео пояснив, що Тегеран в суді вимагав анулювати американські санкції на підставі Договору про дружбу, який забороняє вводити обмеження між сторонами угоди. За словами держсекретаря США, ця скарга була безпідставною, так як самі іранці ігнорували цей договір "жахливо довгий час".

Глава Держдепу США підкреслив, що Вашингтон повинен був вийти з Договору про дружбу з Іраном ще кілька десятиліть тому. Але після рішення Міжнародного суду ООН, який зобов'язав Вашингтон зняти санкції з Ірану на підставі цієї угоди, США зважилися на радикальні заходи.

Слід зазначити, що Договір про дружбу між США і Іраном був підписаний в 1955 році. В той момент Вашингтон і Тегеран були союзниками. Розрив дипвідносин між країнами відбувся в 1979 році після Ісламської революції в Ірані та захоплення американського посольства, але Договір про дружбу продовжував діяти, так як жодна зі сторін офіційно не заявляла про вихід з угоди.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що У країна офіційно повідомила Росії про припинення дії Договору про дружбу, який був підписаний Москвою і Києвом в 1997 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?