Сенат США визнав Голодомор геноцидом українського народу
Категорія
Україна
Дата публікації

Сенат США визнав Голодомор геноцидом українського народу

Сенат США визнав Голодомор геноцидом українського народу
Джерело:  online.ua

Сенат США одностайним рішенням ухвалив двопартійну резолюцію, в якій Голодомор 1932-1933 рр. визнається геноцидом українського народу, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву посольства України в Штатах.

Окрім того, зазначається, що до документа включили визнання Сенатом висновків Урядової Комісії США щодо Голоду в Україні (від 22 квітня 1988 р.) про те, що "Сталін та його оточення вчинили у 1932-1933 рр. геноцид проти українців".

 "Резолюція також засуджує систематичні порушення прав людини, у тому числі права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу. Висловлюються найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, та їхнім родинам, а також міститься заклик до розповсюдження інформації з метою підвищення обізнаності у світі про штучну природу цієї трагедії", - сказано в повідомленні.

Варто зазначити, що ця резолюція є результатом скординованої взаємодії Посольства України в США, української громади Америки та друзів України в Сенаті США.

Нагадаємо, в ХХ столітті українці пережили три моторошні голодомори — в 1921-1923 роки, в 1932-1933 роки і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим з них вважається Голодомор 1932-1933 років. Тоді щохвилини в Україні від голоду гинуло 4 людини. Менш ніж за рік жертвами Голодомору стали 4,5 млн українців.

Як повідомляв ONLINE.UA,  Сенат штату Вашингтон (США) прийняв резолюцію про вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?